Croația, Austria și Germania au convenit o inițiativă pentru transportul gazului natural printr-un nou gazoduct

Croația, Austria și Germania au convenit o inițiativă pentru transportul gazului natural printr-un nou gazoduct
scris 25 nov 2022

Croația, Austria și Germania au convenit o inițiativă de cooperare energetică comună ce are ca obiectiv transportul gazului natural de la terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe insula croată Krk spre Austria și Germania, printr-un gazoduct co-finanțat din fonduri europene, relatează agențiile HINA și EFE.

Premierul croat Andrej Plenkovic, cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul landului german Bavaria, Markus Soeder, au semnat o declarație comună în urma unei întâlniri pe insula Krk, unde au participat și la o conferință de presă comună.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: E greu să intri pe o piață avansată digital. Americanii te validează doar dacă ai un produs care are deja tracțiune foarte mare. E un mit asta cu \ CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft: E greu să intri pe o piață avansată digital. Americanii te validează doar dacă ai un produs care are deja tracțiune foarte mare. E un mit asta cu "ne digitalizăm complet"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Declarația menționează decizia lor de a forma un corp comun de experți pentru acest proiect și de a solicita fonduri europene în vederea finanțării lui, scrie Agerpres.

Planul este de a extinde capacitățile actuale ale terminalului de GNL de la Omisalj, aflat pe insula Krk, și construcția de acolo a unui gazoduct către Austria și Germania, conductă ce va trece de asemenea prin Slovenia.

Premierul croat a precizat că țara sa a decis să sporească până în anul 2024 capacitatea terminalului de GNL de la Omisalj, de la 2,9 miliarde de metri cubi în prezent, la 6,1 miliarde de metri cubi.

De asemenea, a adăugat premierul Plenkovic, sunt luate în considerare două opțiuni pentru o extindere suplimentară ulterioară, acestea fiind realizarea unui terminal terestru cu o capacitate anuală de 15 miliarde de metri cubi, care ar costa între 1,75 și 2 miliarde de euro, sau a unui terminal plutitor, cu o capacitate anuală de 9,6 miliarde de metri cubi și un cost estimativ de 1,2 miliarde de euro.

Construcția gazoductului care va transporta gazul către Austria și Bavaria ar urma să coste circa 600 de milioane de euro.

Cancelarul austriac a subliniat că acest gazoduct și terminalul de GNL ar putea fi folosite în viitor și pentru transportul hidrogenului, în măsura în care cele trei țări participante ar reuși să lase în urmă energiile fosile.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoduct
gaze