Costul asigurării pentru default (intrare în incapacitate de plată) al Turciei a urcat la cel mai ridicat nivel după criza financiară din 2008, lira turcească s-a depreciat cu 1,3%, iar randamentul obligațiunilor suverane pe termen de 10 ani a crescut, pe fondul îngrijorărilor mai mari legate de impactul conflictului din Ucraina, temerile privind inflația fiind amplificate de creșterea prețurilor petrolului, transmite Reuters.
Lira a coborât până la 14,4 unități pentru un dolar, față de nivelul de 14,2155 unități atins vineri, revenind ulterior la 14,14 unități pentru un dolar, scrie News.ro.
Costul asigurării împotriva unui default a atins luni cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală din 2008, în timp ce datele Refinitiv au arătat că randamentul compus al obligațiunilor de referință pe 10 ani a crescut la un nivel record de peste 26%.
După ce s-a tranzacționat într-un interval restrâns în acest an, lira s-a depreciat după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina, pe care Moscova o numește o ”operațiune specială”, pe 24 februarie.
În prezent, lira este cu 8,4% mai slabă decât la sfârșitul lui 2021, un an în care a pierdut 44% din valoare.
Războiul amenință să stimuleze inflația, care atinsese deja 54% în februarie, și să mărească deficitul de cont curent al Turciei, fiind posibil să deraieze noul program economic al președintelui Tayyip Erdogan, care urmărește obținerea unui excedent.
CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula MieriiPe măsură ce prețurile petrolului cresc, marele importator de energie Turcia se confruntă cu o factură mai mare la combustibil și cu pierderea de turiști din Rusia și Ucraina, două dintre piețele sale cheie.
Ministrul de Finanțe Nureddin Nebati a declarat, într-un discurs de luni, că guvernul este hotărât să ia măsurile necesare pentru a lupta cu prioritate împotriva creșterii prețurilor, în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt producători majori de petrol și cereale.