COMPROMISUL discutat de Rusia cu Ucraina

COMPROMISUL discutat de Rusia cu Ucraina
scris 16 mar 2022

O Ucraină neutră, după modelul Suediei și Austriei, este compromisul pe care negociatorii ruși și ucraineni îl discută în prezent, a transmis miercuri Kremlinul, potrivit AFP și Reuters.

"Aceasta este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT - Guvernul crește contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024 CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Guvernul crește contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024

Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinsky, a explicat că modelele austriac și suedez ar însemna că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că discuțiile Moscovei cu Kievul nu sunt ușoare, dar a adăugat că există speranță pentru un compromis, iar neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

"Statutul de neutralitate (al Ucrainei) este discutat în mod serios și este legat de garanțiile de securitate" pe care Kievul și Moscova le cer de asemenea, a declarat Lavrov într-un interviu acordat presei ruse RBK.

"Despre asta se discută în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care cred că sunt aproape de un acord", a adăugat el.

Statutul de neutralitate al Ucrainei presupune că aceasta renunță la aderarea la NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelensk a declarat marți că ar trebui "recunoscut" faptul că țara sa nu va adera niciodată la Alianța Nord-Atlantică.

Marți negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak a afirmat că negocierile sunt „foarte dificile”, deoarece sunt „contradicții fundamentale”. „Dar, cu siguranță, există loc de compromis”, a adăugat acesta.

NATO a promis Ucrainei încă din 2008 că va deveni într-o zi membră a alianței. Rusia a declarat că nu poate permite ca acest lucru să se întâmple și a spus că este unul dintre motivul pentru care a declanșat „operațiunea militară specială” în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
neutralitate