Comisia Europeană investighează blocarea vânzării subsidiarelor Aegon către VIG în Ungaria

Comisia Europeană investighează blocarea vânzării subsidiarelor Aegon către VIG în Ungaria
scris 1 nov 2021

Comisia Europeană a deschis o investigație privind decizia autorităților maghiare de a bloca, fără explicații, vânzarea subsidiarelor Aegon din această țară către austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), deși tranzacția a primit undă verde de la Bruxelles.

Comisia “a decis să deschidă o investigație pentru a evalua dacă decizia Ungariei de a se opune achiziționării celor două filiale maghiare ale Aegon Group de către Vienna Insurance Group AG constituie o încălcare a articolului 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice”.

Urmărește-ne și pe Google News

Regulamentul UE privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi conferă Comisiei Europene competența exclusivă în cazul concentrărilor care au dimensiune comunitară.

ANAF a intrat în inspecție fiscală la City Insurance CITEȘTE ȘI ANAF a intrat în inspecție fiscală la City Insurance

VIG a agreat, în noiembrie anul trecut, preluarea preluarea activelor Aegon din Europa de Est, inclusiv a afacerii din România, într-o tranzacție de 830 milioane de euro.

Operațiunea a fost aprobată de Comisia Europeană în august.

Cu câteva luni înainte, în primăvară, Ungaria a blocat însă vânzarea subsidiarelor locale ale Aegon, printr-un decret al ministrului Internelor.

Decizia ministrului a fost confirmată ulterior de Tribunalul Metropolitan din Budapesta, care a respins, în septembrie, o contestație înaintată de Aegon și VIG. Cele două companii au transmis atunci că vor face recurs la Curtea Supremă din Ungaria.

“Pe 6 aprilie 2021, bazându-se pe o legislație de urgență privind investițiile străine directe introdusă în contextul epidemiei de coronavirus, guvernul ungar a pus veto asupra tranzacției (…). În conformitate cu articolul 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice, Comisia are competența exclusivă de a examina concentrările cu o dimensiune comunitară. Prin urmare, statele membre nu pot aplica legislația națională în cazul acestor concentrări, ci pot lua doar măsuri adecvate pentru a-și proteja interesele legitime, cu condiția ca acestea să fie compatibile cu legislația UE”, arată Comisia în comunicatul citat.

Comisia notează că Ungaria nu a comunicat blocarea tranzacției dintre VIG și Aegon înainte de punerea sa în aplicare, așa cum stipulează regulamentele UE și nici nu a furnizat până în prezent “o explicație adecvată a motivelor care stau la baza acestui veto în sectorul asigurărilor”.

Euroins pierde în procesul privind amenda aplicată de ASF pentru întârzierea despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA CITEȘTE ȘI Euroins pierde în procesul privind amenda aplicată de ASF pentru întârzierea despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA

“Prin urmare, Comisia a decis să investigheze dacă decizia Ungariei de a se opune achiziției de către VIG a filialelor maghiare ale Aegon Group constituie o încălcare a articolului 21 din Regulamentul UE privind concentrările economice. În special, investigația Comisiei urmărește să stabilească dacă veto-ul Ungariei are ca scop protejarea unui interes legitim și dacă este compatibil cu legislația UE”, mai arată Executivul UE.

Acordul dintre Aegon și VIG vizează 15 companii Aegon din Ungaria, România, Polonia și Turcia și era estimat să fie finalizat până la finele anului.

În urma tranzacției, VIG  își extinde semnificativ prezența în România pe piața pensiilor private, în condițiile în care preia atât activitatea de asigurări generale și de viață ale Aegon, cât și fondurile de pensii. În Ungaria, achiziția afacerii Aegon ar propulsa VIG pe primul loc pe piața de profil, în timp ce în Turcia ar intră pe nișa asigurărilor de viață.

VIG este principalul jucător pe piața asigurărilor în Austria și în Europa Centrală și de Est. Grupul este format din aproximativ 50 de companii din 30 de țări, având peste 25.000 de angajați și 22 milioane de clienți.

VIG este prezent în România prin Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață

Olandezii de la Aegon au intrat pe piața din România în 2007, prin divizia de pensii private, și în 2008 prin compania de asigurări de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
aegon
vanzare aegon vig
aegon ungaria
comisia europeana
tranzactie blocata
investigatie
regulamentul ue privind concentrarile economice