Comisia Europeană blochează preluarea Cemex Croația de către HeidelbergCement și Schwenk

Comisia Europeană blochează preluarea Cemex Croația de către HeidelbergCement și Schwenk
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 apr 2017

Comisia Europeană (CE) a respins tranzacția de aproximativ 250 milioane de euro prin care producătorii germani de ciment HeidelbergCement și Schwenk intenționau să preia Cemex Croația, cel mai mare jucător din industria croată de profil, argumentând că achiziția ar fi afectat concurența și ar fi condus la majorarea prețurilor pe piața locală.

“Aveam dovezi clare că această preluare ar fi dus la creșterea prețurilor în Croația, ceea ce ar fi afectat negativ sectorul construcțiilor. HeidelbergCement și Schwenk nu au oferit soluții adecvate pentru a atenua aceste temeri, astfel că CE a decis să interzică preluarea pentru a proteja clienții și companiile croate”, a spus, într-un comunicat, comisarul UE pentru concurență Margrethe Vestager.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia Comisiei a fost luată în urma unei investigații amănunțite lansate în toamna anului trecut, după ce HeidelbergCement și Schwenk și-au anunțat intenția de a cumpăra subsidiara croată a grupului mexican Cemex, prin intermediul companiei mixte Duna Dráva Cement (DDC), din Ungaria.

LafargeHolcim recunoaște că fabrica sa de ciment din Siria a finanțat grupări armate CITEȘTE ȘI LafargeHolcim recunoaște că fabrica sa de ciment din Siria a finanțat grupări armate

Cemex este cel mai mare producător de ciment din Croația, în timp ce HeidelbergCement și Schwenk sunt cei mai mari importatori de ciment în această țară.

Potrivit Comisei, societatea rezultată în urma tranzacției ar fi avut o poziție dominantă în sectorul materialelor de construcție, cu o cotă de piață variind între 40-50% și 70% în unele zone din Croația, în special în regiunea Dalmația, eliminând efectiv concurența dintre cele trei companii.

Comisia apreciază că firmele rivale din sectorul construcțiilor nu ar fi putut să concureze eficient cu societatea rezultată, iar prețurile la ciment ar fi crescut în semnificativ.

Autoritățile de la Bruxelles au propus HeidelbergCement și Schwenk să adopte o strategie similară celor implementate în cazul tranzacțiilor dintre HeidelbergCement și Italcementi și Holcim și Lafarge, care au presupus vânzarea mai multor active, inclusiv în România, unde Lafarge a renunțat la afacerile locale. Cum producătorii germani au refuzat, CE a decis să blocheze tranzacția, potrivit comunicatului.

În ceea ce privește preluarea activelor Cemex Ungaria, parte a aceluași acord, Comisia notează că analiza potențialelor implicații asupra pieței de ciment din Ungaria va fi efectuată de autoritățile antitrust din țara vecină.

viewscnt
Afla mai multe despre
heidelbergcement
schwenk
cemex croatia
preluare
comisia europeana
ue