La apogeul primei invazii ilegale a Rusiei în estul Ucrainei, în vara anului 2014, mai mulți oficiali ruși de rang înalt s-au adunat la sediul Ministerului Apărării, o clădire impunătoare din epoca lui Stalin, situată pe malul râului Moskva. Se aflau acolo pentru a-l întâlni pe Evgheni Prigojin, un bărbat de vârstă mijlocie, cu capul ras și un ton aspru în voce, pe care mulți dintre cei prezenți în sală îl cunoșteau doar ca fiind persoana responsabilă cu contractele de catering ale armatei, relatează The Guardian.
ORDINUL LUI "PAPA". CUM A LUAT NAȘTERE GRUPUL WAGNER
Acum, Prigojin venea el la armată cu o solicitare. Dorea un teren de la Ministerul Apărării pe care să îl poată folosi pentru antrenarea "voluntarilor". Aceștia urmau să nu aibă legături oficiale cu armata rusă, dar puteau fi folosiți pentru a lupta în războaiele duse de Rusia, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Multora din minister nu le-a plăcut atitudinea lui Prigojin, dar acesta a spus clar că nu era o cerere obișnuită. "Ordinele vin de la Papa", le-a spus el scurt oficialilor din domeniul apărării, folosind o poreclă pentru Vladimir Putin menită să sublinieze apropierea sa de președinte.
Această relatare a întâlnirii a fost oferită de un fost oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării care a fost acolo. "La momentul respectiv, nu am avut o părere prea bună despre proiect", a declarat fostul oficial pentru The Guardian.
De fapt, deciziile luate în acea zi aveau să aibă un impact enorm asupra politicii externe a Rusiei și asupra aventurilor sale militare în anii următori. Armata privată de luptători a lui Prigojin avea să devină cunoscută sub numele de Grupul Wagner și avea să intre în acțiune în Ucraina, în Siria și în numeroase țări africane.
După decizia lui Putin de anul trecut de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina, Wagner și-a reorientat din nou activitățile către acest front. Efectivele sale au crescut la aproximativ 50.000 de oameni, potrivit estimărilor serviciilor de informații occidentale, inclusiv zeci de mii de foști deținuți recrutați personal de Prigojin din închisorile din Rusia..
La începutul acestei luni, în timp ce trupele lui Prigojin au capturat orașul ucrainean Soledar, primul câștig teritorial pe care Moscova l-a avut după câteva luni, Prigojin a publicat un videoclip în care lăuda Wagner ca fiind "probabil cea mai experimentată armată din lume în prezent".
CUM ESTE PRIGOJIN
Prigojin și-a câștigat reputația de a fi cel mai crud comandant dintre cei care conduc invazia sinistră a Rusiei. El a părut să aprobe tacit o înregistrare video care arăta uciderea, cu un baros, a unui dezertor Wagner care, aparent, fusese predat înapoi de ucraineni în cadrul unui schimb de prizonieri. "O moarte de câine pentru un câine", a comentat Prigojin la acea vreme.
După ani de zile în care a operat din umbră, este clar că acum a ieșit în lumina reflectoarelor ca unul dintre cei mai puternici - și despre care, în orice caz, se vorbește cel mai mult - membri ai anturajului lui Putin. A fost o ascensiune extraordinară pentru cineva care a petrecut cândva aproape 10 ani în închisoare și care după eliberare a devenit vânzător de hot-dog.
CITEȘTE ȘI Bloomberg - JC Flowers vrea să vândă First BankÎn încercarea de a-i reconstitui povestea, The Guardian a vorbit cu multe persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor și multe dintre ele au solicitat anonimatul. Din aceste conversații reiese imaginea unui intrigant nemilos, care, servil cu superiorii și tiranic cu subalternii, a urcat în vârful ierarhiei sociale.
"Este motivat și talentat și nu se va da înapoi de la nimic pentru a obține ceea ce vrea", a declarat un om de afaceri care l-a cunoscut pe Prigojin în anii 1990.
CE VREA PRIGOJIN
Pentru Prigojin, spun cei care îl cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, deși are acum și bani, și putere. În schimb, spun ei, el este condus de fiorul justițiarului, de convingerea că luptă împotriva elitelor corupte în numele omului de rând și de dorința de a-și zdrobi rivalii.
"Se pare că se bucură de procesul în sine, nu doar de rezultatul final", a declarat fostul oficial din domeniul apărării.
De-a lungul anilor, Prigojin și-a făcut o multțime de dușmani: foști parteneri de afaceri care s-au simțit înșelați, generali ai armatei pe care i-a criticat că sunt doar niște birocrați și oficiali de top din domeniul securității care se tem că are ambiții de a prelua puterea politică.
Dar, până acum, și-a păstrat favorurile celui mai important susținător al său: omul pe care îl numește Papa.
CINE ESTE PRIGOJIN ȘI DE CE A AJUNS LA ÎNCHISOARE
Evgheni PrigoJin s-a născut în Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), în 1961, la nouă ani după Putin. Tatăl său a murit când era mic. Mama sa a lucrat într-un spital, după cum a declarat Prigojin. Tânărul Prigojin a fost trimis la o școală sportivă, unde activitățile zilnice implicau adesea ore întregi de schi fond.
Nu a reușit să devină un sportiv profesionist, iar după ce a terminat școala a intrat în anturajul unor infractori mărunți. Documente datând din 1981, obținute de la un tribunal, văzute de The Guardian și prezentate în premieră de site-ul rus independent de investigații Meduza, îi spun povestea.
Într-o seară din martie 1980, în ultimii ani ai guvernării liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, și trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopții și au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.
Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenția femeii cerându-i o țigară. În timp ce aceasta a vrut să-și deschidă poșeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei și a apucat-o de gât, strângând-o până când și-a pierdut cunoștința. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur și i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă și lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Codruța Ilie, HR Director Clinicile Dr. Leahu: E nevoie de o legătură mult mai puternică între angajați și angajator în toate domeniile. Domeniul medical este binecuvântatInstanța a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin și prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.
A fost condamnat la 13 ani de închisoare și și-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev și perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.
CE A FĂCUT PRIGOJIN DUPĂ CE A IEȘIT DIN ÎNCHISOARE
S-a întors la Sankt Petersburg.
Orașul se afla în pragul unei transformări monumentale, cu mari bogății care îi așteptau pe cei suficient de ageri sau de violenți pentru a pune mâna pe ele.
Prigojin a început modest, vânzând crenvurști. Amesteca muștarul în bucătăria apartamentului familiei sale. "Făceam 1.000 de dolari pe lună, ceea ce în bancnote de ruble era un munte; mama abia îi putea număra pe toți", a povestit el în 2011 pentru portalul de știri Gorod 812 din Sankt Petersburg, într-unul dintre rarele sale interviuri acordate vreodată.
Dar Prigojin avea ambiții mai mari decât fast-food-ul și știa cum să își facă contactele de care avea nevoie. "Întotdeauna a căutat oameni sus-puși cu care să se împrietenească. Și se pricepea la asta", a declarat omul de afaceri care l-a cunoscut în anii 1990.
În scurt timp, Prigojin a reușit să dețină o participație la un lanț de supermarketuri, iar în 1995 a decis că este timpul să deschidă un restaurant împreună cu partenerii săi de afaceri. L-a găsit pe Tony Gear, un administrator de hotel britanic care lucrase anterior la Savoy în Londra și care acum lucra la unul dintre puținele hoteluri de lux din Sankt Petersburg.
Prigojin l-a angajat pe Gear pentru a administra mai întâi un magazin de vinuri, apoi noul său restaurant, Staraia Tamojnia (Old Customs House/ Vama Veche - n.r.), pe insula Vasilievski din Sankt Petersburg.
CUM L-A CUNOSCUT PE PUTIN
Inițial, localul a angajat stripteuze pentru a atrage clientela, dar curând s-a aflat că mâncarea era excelentă, iar stripteuzele au fost concediate. Gear s-a concentrat pe marketingul restaurantului - cel mai rafinat loc unde se putea mânca într-un oraș care abia descoperea bucătăria rafinată. Vedetelor pop și oamenilor de afaceri le plăcea să mănânce acolo, la fel ca și primarului din Sankt Petersburg, Anatoli Sobceak, care uneori venea acolo cu adjunctul său, Vladimir Putin.
Gear, care încă locuiește în Sankt Petersburg, a refuzat o solicitare de interviu, precizează The Guardian. El și-a exprimat anterior admirația față de Prigojin, dar l-a descris ca fiind un șef "foarte stever", care folosea chiar și un proiector de lumină special pentru a căuta praf pe sub mese în fiecare dimineață, verificând astfel dacă personalul de curățenie și-a făcut treaba rigusos.
În anii 1990, Prigojin nu menționa în conversațiile pe care le avea că a petrecut 10 ani în închisoare, spun cei care l-au cunoscut. Își folosea farmecul pentru a face cunoștință cu noii săi clienți de lux.
"Se poate adapta pentru a mulțumi orice persoană dacă are nevoie de ceva de la ea. Acesta este cu siguranță unul dintre talentele sale", a declarat omul de afaceri care îl cunoștea la acea vreme.
Într-una dintre cele mai neobișnuite prietenii din Rusia post-sovietică, Prigojin a legat o camaraderie cu celebrul violoncelist Mstislav Rostropovici, care emigrase din Uniunea Sovietică în anii 1970. Când Rostropovici a găzduit-o pe regina Spaniei în casa sa din Sankt Petersburg, în 2001, Prigojin s-a ocupat de catering. Rostropovici l-a invitat chiar pe Prigojin și pe soția sa la un concert de gală la Barbican, parte a sărbătoririi la Londra a celei de-a 75-a aniversări a sa, în 2002.
PUTIN ÎI ADUCE LUI PRIGOJIN OASPEȚI DE SEAMĂ
Între timp, Putin devenise președintele Rusiei.
În primii ani de guvernare, lui Putin îi plăcea adesea să se întâlnească cu demnitari străini în orașul său natal, Sankt Petersburg, și uneori îi ducea la restaurantul lui Prigojin sau pe Insula Nouă, o navă pe care Prigojin o transformase într-un restaurant plutitor.
Dacă te uiți la fotogragiile oficiale ale lui Putin din acea perioadă este ca și cum ai juca un joc de tipul "Unde este Evgheni", scrie The Guardian. Prigojin are frecvente apariții în fundal, fără să zâmbească, discret. Într-una, stă în spatele mesei în timp ce Putin este cu George Bush. În alta, se află în spatele prințului Charles la o recepție din 2003 găzduită de Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.
"Putin a văzut că nu am avut pretenții mai mari decât de a aduce eu însumi farfuriile", a declarat la un moment dat Prigojin. Acesta a fost începutul unei relații cu liderul rus care avea să crească și să se tranforme în moduri neașteptate.
PRIGOJIN DEVINE ABONAT LA CONTRACTE URIAȘE CU STATUL RUS
În scurt timp, Prigojin a început să câștige contracte de catering pentru evenimente guvernamentale majore prin intermediul Concord, un holding pe care l-a înființat în anii 1990.
Următorul pas a fost reprezentat de contracte uriașe de aprovizionare guvernamentală.
În 2012, a câștigat contracte de peste 10,5 miliarde de ruble (200 de milioane de lire sterline) pentru a furniza alimente pentru școlile din Moscova, a relatat presa rusă, citând înregistrări din registrul financiar rusesc.
Noi oportunități au apărut atunci când Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 și a intervenit militar în estul Ucrainei la scurt timp după aceea. Putin a negat că trupele regulate rusești ar fi fost implicate în oricare dintre cazuri, în ciuda unui munte de dovezi care demonstrează contrariul.
ÎNCEPUTURILE WAGNER. BAZĂ MILITARĂ CAMUFLATĂ ÎN TABĂRĂ PENTRU COPII
Kremlinul a început să se gândească cum să-și facă negarea ceva mai plauzibilă. Deși companiile militare private erau ilegale în Rusia, au apărut mai multe grupuri care păreau să își coordoneze acțiunile cu cele ale Ministerul Apărării, dar care puteau opera de la distanță. Erau așa-numiții "omuleți verzi". Iar Wagner al lui Prigojin avea să devină de departe cel mai proeminent dintre aceste grupuri paramilitare.
"Cred că Prigojin i-a prezentat proiectul lui Putin și el a fost de acord, așa funcționează", a declarat fostul oficial al Ministerului Apărării, respingând speculațiile conform cărora Wagner ar fi fost de la început un proiect al serviciilor de informații militare rusești GRU. "S-ar putea să fi existat niște oameni din GRU care să fi oferit consultanță, dar în cele din urmă acesta a fost proiectul lui Prigojin", a declarat interlocutorul The Guardian.
Ministerul i-a pus la dispoziție lui Prigojin un teren în Molkino, în sudul Rusiei, a precizat sursa, unde companii legate de Prigojin au construit o bază de pregătire pentru luptători sub masca unei tabere pentru copii. Reuters a relatat despre presupusele legături ale lui Prigojin cu baza din Molkino încă din 2019.
Se pare că schema i-a deschis apetitul lui Prigojin. "Era ca un câine care adulmeca, mereu în căutare de bani", a declarat fostul oficial.
Într-un schimb de e-mailuri analizat de The Guardian între grupul Concord al lui Prigojin și Ministerul Apărării, în primăvara anului 2014, un avocat al Concord discută opțiunea de a aproviziona vasta rețea de orașe militare ale Rusiei cu alimente și alte provizii. Acest proiect nu s-a materializat în cele din urmă, dar până în 2015 companiile sale au câștigat contracte importante în valoare de peste 92 de miliarde de ruble (1 miliard de lire sterline) pentru a hrăni armata, potrivit unei investigații realizate de Forbes Russia.
PRIGOJIN ÎNCEPE SĂ-I IRITE PE OFICIALII DE LA MINISTERUL APĂRĂRII
Ascensiunea rapidă a lui Prigojin a început să îi irite pe unii oficiali din cadrul Ministerului Apărării, tensiuni care aveau să crească de-a lungul anilor, pe măsură ce operațiunile sale se extindeau și mai mult.
Un moment-cheie pentru Prigojin a avut loc la sfârșitul anului 2015, când Putin a decis să intervină militar în Siria pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad. Prigojin a câștigat contracte pentru alimente și provizii și, de asemenea, și-a trimis acolo trupele Wagner.
În Siria, Wagner s-a impus pentru prima dată ca o forță de luptă formidabilă, grupul jucând un rol proeminent, deși nerecunoscut, în intervenția Moscovei. Luptătorii Wagner au operat cu impunitate în Siria și au fost acuzați de numeroase crime de război. Într-un incident, bărbați care au legătură cu Wagner au fost surprinși pe o înregistrare video decapitând și dezmembrând un sirian. De asemenea, grupul a suferit pierderi grele, tăinuite pentru că, oficial, nu ar fi trebuit să fie acolo.
ARMATA ONLINE A LUI PRIGOJIN
Pe lângă luptătorii din viața reală, Prigojin a fost acuzat că a condus o armată de luptători de la tastatură, mai întâi menită să stimuleze punctele de vedere ale Kremlinului pe forumurile de discuții interne și, mai târziu, redirecționată pentru a colporta narațiunile rusești în străinătate. Cu alte cuvinte, manipulare și propagandă online, acestea erau misiunile noilor luptători ai "Bucătarului lui Putin".
Un act de acuzare rezultat în urma anchetei lui Robert Mueller privind interferența Rusiei în alegerile din 2016 din SUA susținea că Prigojin și companiile legate de acesta se aflau în spatele unei rețele de profiluri de Facebook și Twitter pro-Donald Trump, aparent ca parte a unei serii de eforturi rusești de promovare a candidaturii lui Trump. Profilurile false au partajat conținut pro-Trump și chiar au făcut plăți către americani reali, care nu bănuiau nimic, pentru a cumpăra recuzită pentru mitinguri.
În acest moment, Prigojin era încă un personaj foarte secretos, dar actul de acuzare sugerează că se bucura deja de notorietatea sa în creștere.
Cu câteva zile înainte ca Prigojin să împlinească 55 de ani, în mai 2016, se arată în rechizitoriu, unul dintre falsele personaje americane de pe Facebook a plătit un american real pentru a sta în fața Casei Albe ținând o pancartă pe care scria "La mulți ani la 55 de ani, dragă șefule".
Actul de acuzare din SUA a fost retras ulterior, dar când a fost întrebat despre acuzațiile de interferență electorală, în noiembrie anul trecut, Prigojin a părut să le recunoască, cu o metaforă sarcastică: "Domnilor, am intervenit, intervenim și vom interveni. Cu grijă, cu precizie, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm noi. În timpul operațiilor noastre punctuale, vom îndepărta deodată ambii rinichi și ficatul".
CE PĂȚESC JURNALIȘTII CARE INVESTIGHEAZĂ AFACERILE LUI PRIGOJIN
Odată cu portofoliul în continuă expansiune al lui Prigojin, a venit și o atenție tot mai mare. Activistul anticorupție și politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi a lansat o investigație privind structurile de afaceri ale lui Prigojin, acuzându-l că a câștigat în mod corupt contracte ale Ministerului Apărării pentru a-și finanța un stil de viață de lux.
Liubov Sobol, asociata lui Navalnîi aflată în spatele investigației, a declarat: "Copiii săi postau tot timpul poze pe Instagram; se lăudau cu avionul lor privat și prin intermediul acestuia am putut găsi holdingul, ceea ce ne-a ajutat să aflăm despre toată averea lui".
Sobol și alte persoane au survolat cu o dronă reședințele palatelor care ar fi aparținut lui Prigojin și fiicei sale, care aveau heliport și teren de baschet.
La scurt timp după aceea, soțul lui Sobol s-a prăbușit după ce un bărbat care aștepta în fața casei cuplului l-a înjunghiat în picior cu un ac. Sobol spune că a urmat o campanie constantă de presiuni juridice și intimidări, inclusiv "gorile" care o urmăreau demonstrativ de fiecare dată când ieșea din casă. "Practic, acești oameni îmi suflau în ceafă, în fiecare zi... Este logica mafiotului: Tu te bagi în treburile mele, așa că mă bag și eu în ale tale", a spus Sobol.
Jurnaliștii ruși care au investigat activitățile lui Prigojin s-au confruntat, de asemenea, cu amenințări sau intimidări despre care credeau că au legătură cu munca lor. După ce Novaia Gazeta a realizat o investigație în 2018, un cap de berbec tăiat a fost livrat la redacția ziarului. Jurnalistul care a scris investigația a primit o coroană funerară la adresa sa de domiciliu.
Cel mai șocant este că trei jurnaliști ruși care au călătorit în Republica Centrafricană în 2018 pentru a investiga activitățile lui Wagner în această țară au fost uciși într-o ambuscadă care părea să fi fost bine planificată și coordonată și în care ar fi fost implicat un instructor de securitate rus având legături cu Wagner. Prigojin a negat în mod repetat orice implicare în aceste crime.
WAGNER TRECE LA CUCERIREA AFRICII
Până în acest moment, activitățile lui Prigojin se extinseseră în cel puțin 10 țări din Africa, unde oferă servicii de securitate și de pregătire în domeniul armamentului și a obținut drepturi de exploatare minieră și alte oportunități de afaceri.
Prigojin conducea această rețea mondială dintr-un birou de pe insula Vasilievski din Sankt Petersburg, nu departe de restaurantul unde el și Tony Gear își începuseră activitatea în domeniul ospitalității cu două decenii înainte.
"Conduce prin frică", povestește Marat Gabidullin, un comandant Wagner care a petrecut trei luni la sediul central oferindu-i lui Prigojin actualizări zilnice privind situația militară din Siria, la sfârșitul anului 2017. Gabidullin, care se află în prezent în Franța, a declarat că Prigojin are mare grijă față de comandanții săi militari, în special atunci când sunt răniți, dar adesea își manifesta disprețul față de cei care lucrează la birou.
"Atmosfera din birou era extrem de strictă, Prigojin întrecea adesea măsura cu angajații săi. Era foarte nepoliticos cu personalul. Îi înjura pe oameni și îi făcea de rușine în public", a povestit el.
PUTIN ÎL COMPARĂ PE PRIGOJIN CU SOROS
Deși nu avea nicio funcție oficială, Prigojin era de-acum un participant frecvent la întâlnirile la nivel înalt legate de contractele de apărare. A participat chiar și la o întâlnire bilaterală între Putin și președintele malgaș, Hery Rajaonarimampianina, la Kremlin, în aprilie 2018, o întâlnire care nu a fost făcută publică, dar despre care a relatat New York Times. La scurt timp după aceea, consultanți politici care au legătură cu Prigojin au descins în Madagascar, potrivit NYTimes.
La doar două luni după acea întâlnire, Putin a luat în derâdere afirmațiile potrivit cărora Prigojin ar fi fost implicat în manevre obscure de politică externă în numele Kremlinului. "Conduce o afacere de restaurant, este meseria lui; este un deținător de restaurant în Sankt Petersburg", a spus Putin despre Prigojin în timpul unui interviu acordat televiziunii austriece. Presat cu privire la dovezile privind contractele lui Prigojin cu Ministerul Apărării și acuzațiile de interferență electorală, Putin a dat un răspuns revelator, comparându-l pe Prigojin cu George Soros, finanțistul și filantropul care face obiectul a numeroase teorii ale conspirației și pe care oficialii ruși l-au acuzat că finanțează revoluții la ordinul guvernului american.
"Există o astfel de personalitate în Statele Unite: Domnul Soros, care intervine în toate afacerile din întreaga lume... Departamentul de Stat va spune că nu are nimic de-a face cu ei, mai degrabă este o afacere privată a domnului Soros. La noi, este vorba de afacerea privată a domnului Prigojin", a declarat Putin.
De fapt, Putin recunoștea că Prigojin era pentru el ceea ce credea - în mod greșit - că este Soros pentru guvernul american: un instrument pentru a se amesteca în străinătate, păstrând în același timp o negare plauzibilă.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - În plin avânt. Meta Estate Trust țintește listarea pe piața principală a BVB, noi investiții, dar și lansarea unei platforme de crowdfunding pentru proiecte imobiliarePRIGOJIN IESE LA LUMINĂ
Decizia fatidică a lui Putin de a lansa un asalt la scară largă asupra Ucrainei în februarie anul trecut a eliminat cerința negării plauzibile.
După ani de zile în care a negat orice legătură cu Wagner, Prigojin a anunțat triumfător, în septembrie, că a fondat grupul în 2014.
"În orice problemă ar trebui să existe loc pentru sport", a declarat el, explicând de ce a dat în judecată numeroase instituții media care îl legaseră de Wagner în trecut.
Recunoașterea a venit după ce o înregistrare video virală, aparent scursă de echipa lui Prigojin, îl arăta pe acesta în interiorul unei închisori propunându-le deținuților să meargă să lupte în Ucraina pentru a fi scutiți de pedeapsă. Prigojin le-a spus deținuților că probabil vor muri pe front. Dar dacă vor supraviețui timp de șase luni, vor fi eliberați cu o grațiere totală și vor fi plătiți generos.
"Este unul dintre noi, până la urmă", și-a amintit un deținut din una dintre închisorile vizitate de Prigojin. "A fost și el deținut. Cred că mulți oameni s-au înscris pentru că au avut încredere în Prigokin. Ei nu au încredere în autorități, dar l-au crezut pe Prigojin că îi va elibera", a declarat deținutul într-un interviu.
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat recent că Wagner a recrutat peste 38.000 de deținuți în ultimele luni și a spus că 30.000 au fost uciși, răniți, capturați sau au fost dați dispăruți. El acuză Wagner că a luat parte la un "genocid" în Ucraina.
PROBA DEȚINUȚILOR WAGNER
Mulți dintre noii recruți au fost aruncați în acțiune drept carne de tun pe linia frontului, în timp ce Prigojin încearcă din răsputeri să demonstreze că luptătorii săi sunt mai capabili să obțină câștiguri pe câmpul de luptă decât armata rusă regulată.
Prigojin a lăudat "disciplina ultra-strictă" care domnește în Wagner, despre care un alt fost comandant susține că a inclus uciderea celor care nu se supun ordinelor. Andrei Medvedev, un comandant Wagner care a dezertat, a declarat că a luptat în apropiere de Bahmut între iulie și octombrie și știe de cel puțin 10 astfel de omoruri, fiind martor personal la unele dintre ele.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum vor arăta centurile Azuga, Bușteni, Comarnic"Comandanții îi duceau pe un câmp de tragere și erau împușcați în fața tuturor. Uneori era împușcat un singur tip, alteori erau împușcați în perechi", a declarat el într-un interviu pentru The Guardian, cu puțin timp înainte de a fugi din Rusia în Norvegia, săptămâna trecută.
Pe acei recruți-condamnați care supraviețuiesc celor șase luni petrecute pe front îi așteaptă libertatea și recompensele financiare. Prigojin a făcut apel la cele mai importante universități din Rusia să finanțeze burse pentru aceștia, în timp ce un oficial rus a sugerat recent că unii foști deținuți ar trebui să fie numiți deputați.
PRIGOJIN ȘI PRIGOANA ELITELOR
Există ceva simbolic în faptul că Prigojin, care și-a petrecut 10 ani în închisoare, deschide acum calea pentru eliberarea și reabilitarea a mii de prizonieri, inclusiv a celor condamnați pentru cele mai violente infracțiuni.
Potrivit politologului Ivan Krastev, acest lucru face parte dintr-o încercare de "redefinire a națiunii ruse" în noua atmosferă de război. "Deținuții sunt bineveniți în națiune, în timp ce toate acele elite cosmopolite anti-război, inclusiv unii dintre oligarhii lui Putin, nu sunt bineveniți", a declarat Krastev.
În ultimele săptămâni, Prigojin a publicat frecvent declarații în care atacă presupușii trădători din elitele ruse care își fac vacanțele în străinătate și visează ca Rusia să piardă războiul. Sunt mulți în administrația lui Putin care vor "să cadă în genunchi în fața Unchiului Sam", a afirmat Prigojin săptămâna trecută.
Prigojin a devenit de fapt "liderul putinismului anti-elită", a declarat Krastev, rămânând loial țarului în timp ce îi atacă pe toți ceilalți din jurul său.
Mulți dintre cei care l-au cunoscut pe Prigojin spun că, ani de zile, acesta se vede ca pe un apărător al celor mici în lupta cu elitele, o caracterizare ce nu s-ar susține, având în vedere bogățiile pe care le-a dobândit pentru el și familia sa de-a lungul timpului.
"El se prezintă ca apărător al maselor, al claselor inferioare. Aceasta este nișa lui", a declarat Gabidullin.
CE AMBIȚII ARE PRIGOJIN? OAMENII DIN FSB SUNT FURIOȘI
Acum, criticile din ce în ce mai incisive ale lui Prigojin i-au determinat pe unii să se întrebe până unde ar putea merge ambițiile sale.
"Oamenii din FSB sunt furioși pe el și îl văd ca pe o amenințare la adresa ordinii constituționale", a declarat o sursă din elita politică rusă. "El are acest mare grup militar necontrolat de stat, iar după război își vor dori recompensele, inclusiv recompensele politice", arată sursa.
Alții se întreabă dacă Prigojin nu cumva a mers prea departe. Furia sa repetată la adresa Ministerului Apărării, pentru că ar fi încercat să-i "fure" victoria de la Soledar, a sunat uneori mai mult a slăbiciune decât a putere. La urma urmei, persoane din interior spun că Wagner se bazează pe sprijinul logistic și de informații din partea Ministerului Apărării pentru a-și duce luptele, iar Prigojin se bazează pe favoarea continuă din partea lui Putin pentru a putea opera.
Omul de afaceri care l-a cunoscut pe Prigojin în anii 1990, privindu-l astăzi pe vechiul său asociat, este sigur de un singur lucru: Prigojin nu are un buton de oprire.
"Înțelege că mulți îl urăsc în sistem, așa că știe că, dacă se oprește, ar putea fi sfârșitul pentru el. El nu are de ales. Nu poate da înapoi", a subliniat sursa The Guardian.
Publicația britanică precizează că i-a solicitat lui Prigojin un punct de vedere în legătură cu articolul publicat despre el, dar acesta nu a răspuns solicitării.