CEZ va construi reactoare modulare mici (SMR) în colaborare cu Rolls-Royce

CEZ va construi reactoare modulare mici (SMR) în colaborare cu Rolls-Royce
scris 29 oct 2024

CEZ, grupul ceh de utilități, a semnat un parteneriat strategic cu grupul britanic Rolls-Royce Holdings Plc pentru a dezvolta și construi reactoare modulare mici (SMR), informează AP.

CEZ va prelua o participație de 20% la firma Rolls-Royce SMR pentru care va plăti mai multe miliarde de coroane cehești (sute de milioane de dolari), conform termenilor acordului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Grevă la metrou. Ce spune șefa Metrorex despre riscul ca angajații să oprească lucrul CITEȘTE ȘI Grevă la metrou. Ce spune șefa Metrorex despre riscul ca angajații să oprească lucrul

CEZ intenționează să construiască primul reactor modular mic la actuala centrală nucleară de la Temelin, urmând ca acesta să fie finalizat în prima jumătate a deceniului următor.

Parteneriatul ar urma să aibă drept rezultate instalarea, în Cehia, a unor capacități de producere a energiei de 3GW. În plus, CEZ va participa și la celelalte proiecte de tip SMR pe care firma britanică Rolls-Royce SMR le va dezvolta în Europa sau alte părți ale lumii.

„Este un moment important pentru asigurarea securității energetice a Cehiei”, a declarat premierul ceh Petr Fiala. Statul ceh are o participație de aproape 70% la grupul de utilități CEZ.

Potrivit informațiilor transmise de CEZ, o centrală care utilizează un reactor modular mic furnizat de compania britanică ar urma să producă 470 de MW timp de 60 de ani.

Comercianții vor putea folosi iPhone-ul ca POS pentru încasări contactless de la clienți – o nouă aplicație adusă în premieră în România de un joint-venture Global Payments-Erste Bank CITEȘTE ȘI Comercianții vor putea folosi iPhone-ul ca POS pentru încasări contactless de la clienți – o nouă aplicație adusă în premieră în România de un joint-venture Global Payments-Erste Bank

Comparativ cu reactoarele nucleare convenționale, cele de tip SMR sunt relativ simplu de construit, deoarece sistemele și componentele lor pot fi asamblate în uzine și transportate sub formă de unitate completă până la locul unde urmează să fie instalate. De asemenea, reactoarele modulare mici sunt mai accesibile decât reactoarele mari și au un risc mai mic de accident grav.

În paralel, Cehia ar urma să semneze în primăvara lui 2025 un contract cu grupul sud-coreean KHNP pentru construcția a cel puțin două noi reactoare clasice la centrala nucleară de la Dukovany.

Energia nucleară produsă la centralele nucleare de la Temelin și Dukovany reprezintă aproximativ 30% din producția totală de electricitate a Cehiei, țară membră a UE cu 10,9 milioane de locuitori. Ponderea energiei nucleare în mixul energetic al Cehiei ar urma să ajungă la 50%, odată cu închiderea treptată a centralelor pe cărbune, în cadrul tranziției energetice spre surse mai verzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
reactoare modulare