Bulgaria va face parte din spațiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunță publicația bulgară 24 Chasa, citând afirmații ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber și candidat pentru președinția Comisiei Europene.
Afirmația privind admiterea Bulgariei în Schengen în 2019, pentru început fiind vizate doar frontierele aeriene, ar fi fost făcută la o întâlnire cu Țvetan Țvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles și a avut ca temă situația politică din Europa, scrie News.ro
De altfel, Weber și-a exprimat susținerea față de aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen și într-un interviiu acordat publicației în 8 noiembrie, imediat după desemnarea sa drept candidat la șefia Comisiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 5 noiembrie, Comisia pentru Libertățil Civile (LIBE) din Parlamentul European și-a reiterat îndemnul adresat miniștrilor statelor membre Uniunii Europene de a aproba rapid aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.
Manfred Weber, lider al grupului PPE, a declarat în septembrie, în plenul PE, că schimbările din justiție afectează nu doar candidatura României la spațiul Schengen, ci și pe ale Bulgariei și Croației, solicitând autorităților de la București "să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupției"
„Vreau să subliniez că spațiul Schengen aduce mai multă, nu mai puțină securitate. De aceea cerem Consiliului să facă pașii următori pentru a include Bulgaria și Croația în Schengen. Au așteptat mult timp și este timpul să acționăm. Și mai vreau să cer Guvernului României să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupției, pentru că această situație afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei și Croației", a declarat Manfred Weber.
Premierul Viorica Dăncilă afirma, în februarie, că a fost asigurată de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când va prelua președinția Consiliului European, România va fi membru al spațiului Schengen și nu se va mai afla sub MCV. În ceea ce privește ridicarea MCV, după prezentarea ultimului raport al Comisiei Europene privind România și Bulgaria, în 13 noiembrie, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menționa însă și România.
"Trei din cele șase benchmarks pentru Bulgaria sunt îndeplinite. Bulgaria își menține pasul reformelor. Suntem încrezători că MCV pentru Bulgaria poate fi încheiat până la sfârșitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat dacă Bulgaria menține pasul", a declarat Timmermans.