Bulgaria ia 20% din proiectul azer pentru un cablu prin Marea Neagră către Europa

Bulgaria ia 20% din proiectul azer pentru un cablu prin Marea Neagră către Europa
scris 28 iun 2024

Guvernul interimar de la Sofia i-a dat mână liberă ministrului bulgar al Energiei, Vladimir Malinov, pentru a semna săptămâna viitoare la Baku un acord prin care să includă Holdingul Energetic Bulgar (BEH) sau subsidiara sa în proiectul azer de construire a unui cablu submarin prin Marea Neagră către Europa, pentru a se transfera energie din surse regenerabile. Participarea Bulgariei la compania de proiect va fi de 20 la sută, dar nu este clar la cât se va ridica investiția, potrivit Mediapool, citată de Rador Radio România.

La sfârșitul lunii mai, a fost semnat la București un acord între CNTEE Transelectrica SA din România, compania azeră AzerEnerji JSC, compania georgiana Electrosystem și maghiara MVM pentru crearea unei societăți mixte pentru implementarea proiectului, care a fost anunțată în urmă cu un an de către președintele azer Ilham Aliyev. Evident, Holdingul Energetic Bulgar va fi al cincilea partener egal, cu o cincime din societatea mixtă.

Urmărește-ne și pe Google News
SensoDays celebrează victoria României și pasiunea pentru fotbal cu 40% discount la fotolii și canapele Stressless pe toată durata EURO 2024 CITEȘTE ȘI SensoDays celebrează victoria României și pasiunea pentru fotbal cu 40% discount la fotolii și canapele Stressless pe toată durata EURO 2024

Intențiile Azerbaidjanului sunt de a construi o nouă linie electrică până la granița sa cu Georgia, iar apoi un cablu în apele Mării Negre pentru a furniza energie electrică verde către Europa – respectiv până în România și apoi către Ungaria, precum și până în Bulgaria cu posibilitate de transport și în alte țări din regiune și din Europa. Ideea este ca instalația să transfere energie verde din proiecte de generare a energiei solare și eoliene cu o capacitate totală de peste 700 MW.

În luna mai, în timpul vizitei președintelui bulgar Rumen Radev la Baku, ministrul Vladimir Malinov, care l-a însoțit, a discutat cu omologul său Parviz Chahbazov despre proiectul Coridorului Energetic Verde și a subliniat că aceasta este o oportunitate excelentă pentru Bulgaria și Europa de Sud-Est, de a profita de oportunitatea de import și tranzit de energie electrică din surse regenerabile.

Acum, guvernul, pe lângă faptul că a decis că Holdingul Energetic Bulgar va participa în calitate de acționar la proiect, a aprobat și pozițiile delegației bulgare conduse de Malinov pentru cea de-a șasea reuniune a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică bulgaro-azeră, care va avea loc pe data de 1 iulie la Baku.

La această întâlnire este așteptată încheierea unui acord privind aderarea Bulgariei la proiectul de transfer de energie regenerabilă din regiunea Mării Caspice. Între celelalte subiecte ale sesiunii vor fi oportunitățile de asigurare a gazelor naturale azere pentru Coridorul Vertical de Gaze, precum și cooperarea în domeniile economiei, comerțului, agriculturii, transporturilor, turismului, apărării, proprietății intelectuale etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea neagră
cablu
bulgaria