Bulgaria amână cu 1 an planul de aderare la euro și la uniunea bancară, din cauza pandemiei de coronavirus

Bulgaria amână cu 1 an planul de aderare la euro și la uniunea bancară, din cauza pandemiei de coronavirus
scris 30 mar 2020

Criza globală provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) va amâna până în 2021 aderarea Bulgariei la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb) și la uniunea bancară, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale, Dimitar Radev, transmit Bloomberg și Reuters.

Țara vecină intenționa să se alăture ERM-2, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, și la uniunea bancară, în iulie 2020, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Închiderea granițelor pune în pericol sectorul construcțiilor din Polonia, dependent de emigranți CITEȘTE ȘI Închiderea granițelor pune în pericol sectorul construcțiilor din Polonia, dependent de emigranți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb și la uniunea bancară nu mai este unul realist. Aceasta nu înseamnă că eforturile noastre pentru aderare trebuie să se oprească. Dacă vom continua să lucrăm așa cum am făcut până acum... în pofida mediului dificil și complex în care ne aflăm, o întârziere până în 2021 nu va fi fatală", a afirmat Radev, la postul privat de televiziune Nova TV.

Acesta a adăugat că Bulgaria nu ar trebui să-și amâne planul de aderare, așa cum s-a întâmplat în cursul crizei financiare din 2009.

"Nu ar trebui să repetăm acea greșeală, deoarece costul pentru oameni și pentru companii va fi mai ridicat de data aceasta", a explicat oficialul bulgar.

Luna trecută, premierul bulgar Boiko Borisov anunțase că Executivul va prelungi procesul de aderare la ERM-2 pe fondul îngrijorărilor că măsurile de pregătire ar putea pune în pericol cursul de schimb fix al levei în raport cu moneda euro.

Guvernul de la Sofia a promis că va menține cursul de schimb actual al levei în raport cu euro până când va adopta moneda unică. Însă mulți bulgari sunt îngrijorați că economiile lor ar putea avea de suferit, iar Borisov a spus că va avea nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a-i convinge pe toți că adoptarea euro este în beneficiul Bulgariei.

"Vreau consens național. Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că aderarea la zona euro este în beneficiul țării", a reiterat Borisov.

Premierul bulgar a adăugat că adoptarea monedei euro va duce în jos costurile cu împrumuturile, va pune Bulgaria în centrul Uniunii Europene și va crește stabilitatea sistemului bancar bulgar.

Bulgaria, împreună cu Croația și România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice și un buget echilibrat, Bulgaria îndeplinește majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, însă persistă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Autoritățile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană și la anticamera zonei euro, ERM-2.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
zona euro