Guvernul Ungariei pregătește un plan prin care va fi impus un moratoriu destinat noilor licențe ale platformei de închirieri locuințe Airbnb în Budapesta și vor fi majorate taxele pentru închirierile de apartamente pe termen scurt, a anunțat ministrul ungar al Economiei, citat de Reuters.
Martin Nagy a anunțat acest plan la o lună după ce rezidenții din districtul 6 al Budapestei au votat pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt din 2026, prima asemenea interdicție aprobată într-una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Budapestanii se alătură astfel altor rezidenți din destinațiile turistice europene care dau vina pe închirierile pe termen scurt pentru creșterea prețurilor locuințelor, arată Hotnews.
În Europa Centrală, Budapesta a fost cel mai popular oraș de destinație pentru șederi scurte în 2023, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, peste Viena, Praga, Varșovia, Cracovia ș.a.
Datele Eurostat arată că 719.000.000 de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin platformele online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, cu Parisul pe prima poziție între capitalele europene, cu 19.000.000 de nopți.
„Ne gândim la un posibil moratoriu și o creștere a taxelor în Budapesta”, a spus Nagy la o conferință de presă, precizând că decizia guvernului încă nu a fost luată. „Piața Airbnb se va schimba și este sigur că nu mai poate crește”, a mai spus ministrul ungar.
Nagy a spus că guvernul negociază propunerile cu organizațiile din industria turismului, dând asigurări că schimbările nu vor afecta închirierile imobiliare pe termen scurt din afara capitalei.
Turismul de masă în unele destinații europene provoacă nemulțumiri din ce în ce mai mari printre localnicii din aceste zone, nemulțumiți atât de comportamentul unora dintre turiști, dar mai ales din cauza creșterii prețurilor la locuințe.
Orașul olandez Amsterdam a decis, în luna aprilie, să nu mai permită construirea de noi clădiri hoteliere, ca parte a luptei împotriva turismului de masă, au anunțat autoritățile locale.
„Vrem să facem și să păstrăm orașul locuibil pentru locuitori și vizitatori. Acest lucru înseamnă: fără turism excesiv, fără hoteluri noi și fără mai mult de 20 de milioane de înnoptări hoteliere de către turiști pe an”, se arată într-un comunicat citat de Reuters.
CITEȘTE ȘI Grecia vinde o parte din acțiunile Băncii Naționale. Urmează re-privatizarea băncilor comercialeÎn Spania și Portugalia s-a ajuns la proteste în stradă împotriva turismului excesiv. Într-un protest din iulie de la Barcelona s-a ajuns chiar să se scandeze „Afară cu turiștii din cartierele noastre!”
Luna trecută, locuitorii sectorului 6 din Budapesta au votat cu o majoritate strânsă în favoarea interzicerii închirierilor de proprietăți pe termen scurt începând din 2026, o decizie care ar putea avea consecințe majore asupra sectorului imobiliar din capitala Ungariei, o destinație europeană populară.
Potrivit rezultatelor oficiale, 54% dintre locuitorii din sectorul 6 al capitalei ungare au votat în favoarea interdicției, cu o prezență la vot de 20,52%.
CITEȘTE ȘI Delta Dunării va avea 40 de trasee de turism lent, cu 8 puncte de campare autorizate„Votul majoritar DA arată că locuitorii sectorului pun mai mult preț pe liniștea locuințelor lor decât pe veniturile lor”, au declarat autoritățile locale.
Într-un clasament european dominat de Paris, cu 19 milioane de nopți rezervate, Budapesta este cel mai popular oraș din Europa Centrală, cu 6,7 milioane de nopți rezervate anul trecut, înaintea unor orașe precum Viena, Praga, Varșovia și Cracovia.
Tamas Soproni, primarul sectorului 6 din Budapesta, a susținut că popularitatea capitalei ungare justifică referendumul.
CITEȘTE ȘI Fortul 13 Jilava va intra în administrarea CJ Ilfov și va fi consolidat, reabilitat și transformat în muzeuOponenții unei astfel de interdicții susțin că aceasta ar penaliza, de asemenea, afacerile proprietarilor de restaurante care servesc în principal turiști străini.
Guvernul premierului ungar Viktor Orban militează pentru reglementarea închirierilor pe termen scurt, în timp ce Ministerul Economiei susține că acestea contribuie la lipsa de locuințe și la creșterea prețurilor proprietăților.