Fermierii din Bulgaria vor ca țară să înceapă "semănarea" de nori pentru ploaie "artificială"

Fermierii din Bulgaria vor ca țară să înceapă "semănarea" de nori pentru ploaie "artificială"
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

"Bulgaria trebuie să înceapă experimente cu precipitații de la potențiali nori, ceea ce este în interesul agriculturii și al irigațiilor", a insistat Gheorghi Stoianov, președintele Uniunii Fermierilor din Bulgaria (BFS), potrivit Trud.

Experimentele sunt legate de schimbările climatice și de insuficiența de apă în unele zone ale țării. SUA, Canada, China și Emiratele Arabe Unite se află într-o fază avansată a încercărilor de "semănare" a norilor, arată Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate CITEȘTE ȘI Doi giganți care doreau să producă materiale pentru produse pe bază de plante renunță la parteneriat din cauza costurilor ridicate

"Europa rămâne în urmă, dar în România au loc deja de doi ani, fiind raportat un efect pozitiv, pentru că în regiunile în care se fac, precipitațiile au crescut cu 10%”, a spus Gheorghi Stoianov, la postul bTV.

"Bulgaria poate fi printre primele țări din Europa, pentru că echipele de aici au deja experiența din România. Bulgaria are necesarul de specialiști, meteorologi, tehnică și oameni de știință. Aceasta este o bază bună pentru a începe cercetările și în Bulgaria", a adăugat Stoianov.

"Totuși, totul depinde de stat. Este imposibil fără acesta, deoarece are legătură cu multe autorizații de la instituții, inclusiv cooperare cu Conducerea Traficului Aerian (Controlul de Trafic Aerian). Este vorba despre spații aeriene unde nu se poate pătrunde fără permisiunea lor", a subliniat el. Metoda de „semănare” a norilor este asemănătoare cu lansarea de rachete împotriva grindinei. Este vorba de introducerea de reactivi în nori, care absorb umiditatea din atmosferă, aceasta se transformă în ploaie și cade pe pământ.

"Se lucrează cu nori ascolo unde nu se preconizează că va ploua deloc. La temperaturi cu minus se adaugă iodură de argint, la temperaturi cu plus se adaugă clorură de calciu și sodiu. Acestea sunt lucruri care se găsesc în natură, așa că se lucrează cu lucruri naturale", a explicat Stoianov.

Potrivit acestuia, precipitațiile pot rezolva problemele de irigare din unele regiuni ale Bulgariei unde vara este secetă. Separat, Uniunea Fermierilor din Bulgaria insistă ca peste 3.000 de baraje mici din țară să fie verificate pentru a se vedea care este starea acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
nori