Banca centrală a Rusiei a ridicat rata dobânzii-cheie, într-o ședință extraordinară, cu 3,5 puncte procentuale, până la 12%, după ce rubla s-a prăbușit la minimele ultimelor 17 luni față de dolar, în condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina se prelungește, iar sancțiunile internaționale afectează comerțul.
Moscova încearcă astfel să oprească o depreciere rapidă a rublei.
Banca a convocat pentru astăzi o ședință extraordinară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După decizie, rubla și-a redus din devalorizare, fiind în creștere cu 0,9%. La ora locală 10:48, un dolar se schimba pentru 96,79 ruble.
Banca Rusiei a majorat, luna trecută, rata dobânzii de referință cu un punct procentual, la 8,5%, prima creștere de la măsurile de urgență impuse imediat după invazia Ucrainei, în februarie 2022.
Rubla a inversat pierderile față de dolar după anunțul băncii centrale, revenindu-și de la un minim de 101,73 de unități atins în prima parte a zilei de luni. În jurul orei 18:30, moneda rusească se tranzacționa la 97,63 unități la Moscova, în creștere cu 1,55% față de referința de vineri, potrivit datelor investing.com.
Moneda Rusiei s-a devalorizat cu aproximativ 27% de la începutul anului, consemnând a treia cea mai slabă performanță în rândul valutelor din piețele emergente.
Banca centrală a încercat să oprească prăbușirea rublei, anunțând că nu va cumpăra valută străină pe piața internă pentru tot restul anului 2023.
Consilierul economic al Kremlinului, Maxim Oreshkin, a acuzat însă banca centrală că a contribuit la deprecierea rublei, un reproș neobișnuit, făcut public cu doar câteva momente înainte ca moneda să treacă de pragul de 100 de unități pentru un dolar pentru prima oară din martie anul trecut.
CITEȘTE ȘI OTP taie din oferte la vânzarea afacerii din RomâniaGuvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a citat în repetate rânduri deteriorarea comerțului ca fiind principalul motiv al slăbiciunii rublei.
"Pentru a stabiliza rubla, estimăm că rata dobânzii de politică monetară trebuie să crească mai aproape de 10%, iar cheltuielile bugetului federal trebuie să fie menținute în limita plafonului fiscal. Rubla ar putea beneficia de prețurile mai mari ale țițeiului, dar politica monetară internă va rămâne o ancoră mai sigură pentru monedă. Banca Rusiei va trebui să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 50-100 de puncte de bază la ședința din 15 septembrie pentru a stimula economiile interne și a reduce importurile", a comentat Alexander Isakov, analist pentru Rusia la Bloomberg Economics.
Suspendarea achizițiilor de valută "nu a reușit să stabilizeze moneda", notează și analiștii JPMorgan Chase, care se așteaptă acum ca banca centrală să majoreze dobânda de referință la 10% până la sfârșitul anului, comparativ cu o estimare anterioară pentru o rată de 9%.