Banca rusească Sberbank a reclamat grupul croat Agrokor și 11 garanți ai acestuia la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra, cerând rambursarea unor împrumuturi în valoare de 450 de milioane de euro acordate retailerului croat.
Banca susține că Agrokor ar trebui să ramburseze împrumuturile având în vedere că se află sub administrare specială, potrivit SeeNews.
Din aprilie, grupul se află sub controlul statului, după ce fondatorul Ivica Todoric a cerut protecția Guvernului. Guvernul croat l-a numit pe expertul Ante Ramljak la conducerea companiei, acesta urmând să se ocupe de restructurarea activității cu scopul evitării falimentului.
CITEȘTE ȘI Nici în acest an România nu face față Bulgariei la turism. Peste 3 milioane de turiști străini în țara vecină în S1, de aproape 3 ori mai mulți decât România În paralel cu procesul de arbitraj, administratorul Ante Ramljak a cerut în instanță ca procedura de administrare specială să fie recunoscută în Anglia și Țara Galilor. Părțile au convenit ca procesul de arbitraj să înceapă abia după ce cererea lui Ramljak va fi soluționată, o decizie în acest sens fiind așteptată, cel mai devreme, în luna noiembrie.
Agrokor are datorii totale de circa 6 miliarde de euro, adică aproximativ 15% din PIB-ul Croației, cel mai mare creditor al grupului fiind Sberbank.
Banca rusă a demarat mai multe acțiuni în insanță împotriva unor companii din grupul Agrokor pentru împrumuturi acordate retailerului croat.
Săptămâna trecută, Sberbank a inițial procedurile legale necesare pentru a prelua două companii, Mivela și IDEA, deținute de retailerul croat în Serbia.
La finele lunii iunie, lanțul sloven de supermarketuri Mercator, parte a grupului croat Agrokor, a anunțat că Sberbank se pregătește să execute gajul asupra a circa 1,13 milioane de acțiuni proprii, pentru a-și recupera parte din creanțele datorate de Agrokor.
Agrokor, companie fondată în urmă cu 41 de ani ca o afacere de familie ce se ocupa cu plantarea și comercializarea florilor, s-a transformat într-un conglomerat cu activități în sectoarele alimentar, agricultură, IT, energie și servicii, cu afaceri anuale de aproape 6,5 miliarde euro și peste 60.000 de angajați în Croația, Slovenia, Serbia și Bosnia și Herțegovina, cifre care plasează grupul în fruntea clasamentului retailerilor din Balcani.