Banca Centrală a Rusiei a menținut dobânda de bază la 20%, în linie cu estimările analiștilor, și a avertizat asupra inflației ridicate și a declinului economiei, transmite Reuters.
În 28 februarie, Banca Centrală a Rusiei a decis să majoreze dobânda de bază de la 9,50% la 20%, pentru a contracara riscurile deprecierii rublei și a sprijini stabilitatea financiară, scrie Agerpres.
Instituția a precizat vineri că inflația, principalul său domeniu de responsabilitate, va reveni la ținta sa de 4% target în 2024, dar pentru 2022 nu a previzionat la ce nivel va ajunge creșterea prețurilor.
"Economia rusă intră într-o fază de transformare structurală masivă, care va fi însoțită de o perioadă temporară, dar inevitabilă, de majorare a inflației. Economia rusă se va reduce în următoarele trimestre", a estimat Banca Centrală a Rusiei.
Analiștii estimează în acest an o rată a inflației de 20% și un declin al economiei de 8%.
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei nu va răspunde întrebărilor jurnaliștilor, după ședința de politică monetară.
Vineri, președintele rus Vladimir Putin a propus nominalizarea guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, pentru al treilea mandat, într-o încercare de a asigura stabilitatea financiară, a anunțat purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov.
În 2013 a avut loc numirea surprinzătoare a Elvirei Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, prima femeie care conduce una din cele mai respectate instituții din Rusia.
Actualul ei mandat expiră în iunie, iar Putin a cerut vineri Parlamentului să ia în considerare în 21 martie renumirea ei.
"Acum, când Banca Centrală a Rusiei se confruntă cu sporirea responsabilității de a menține stabilitatea financiară, președintele vorbește în mod regulat cu Nabiullina", le-a spus jurnaliștilor Peskov.
Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei s-a angajat să lupte contra inflației ridicate, rezistând solicitărilor puternicului Minister al Economiei de a reduce ratele pentru a stimula creșterea economiei.