Angajații Administrației prezidențiale a Rusiei, dar și cei ai administrațiilor locale sau cei din domeniul lucrărilor publice și telecomunicațiilor, au fost informați că, până la finalul lunii martie, trebuie să renunțe la device-urile iPhone pe care le dețin și să le înlocuiască cu smartphone-uri și sisteme de operare mai „prietenoase” Rusiei precum cele cele din producăție internă sau chinezești.
Potrivit publicației economice Kommersant, această informație le-a fost transmisă oficialilor de la Kremlin la începutul lunii, iar administrația prezidențială ar putea achiziționa din fonduri publice angajaților noi telefoane pentru angajații săi pentru a le facilita abandonarea tehnologiei americane.
"iPhone-ul este istorie. Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor. Și asta în luna martie”, a explicat mesajul Kremlinului o sursă citată de Kommersant.
Potrivit surselor Kommersant, cerința de a abandona iPhone-ul este legată de motive de securitate: în opinia decidenților de la Kremlin, aceste gadget-uri sunt mai susceptibile la hacking și spionaj în comparație cu alte smartphone-uri.
CITEȘTE ȘI Coreea de Sud: Guvernul intenționa să crească săptămâna de lucru la 69 de ore. Cine s-a opusAngajaților administrației prezidențiale de la Moscova li s-a recomandat să achiziționeze telefoane cu sisteme de operare Android sau Aurora. Acesta din urmă a fost dezvoltat de compania rusă PJSC Rostelecom.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul Rusiei a discutat cu participanții de pe piață perspectivele construirii unui ecosistem mobil suveran în Rusia, care se va baza pe tehnologii independente de giganții IT occidentali. OS Aurora a fost dezvoltat în această logică.
Kirill Menshov, vicepreședintele pentru Tehnologii Informaționale al Rostelecom, susținea într-un interviu din 2022 că Aurora „promovează la suveranitatea tehnologică a statului printr-un mediu mobil securizat și îndeplinește toate cerințele autorităților de reglementare în domeniul securității naționale și al protecției informațiilor”. Potrivit paginii web al proiectului, în prezent, vânzarea de dispozitive mobile care folosesc acest sistem de operare se efectuează numai către clienți corporativi și de stat.
Natalia Kasperskaya, președintele Asociației dezvoltatorilor de software din Rusia susține că orice dispozitiv modern poate trimite informații în diferite direcții, care sunt complet opace pentru utilizator.
De multe ori, nici măcar nu este necesară instalarea unui program spion pentru a obține informații despre o persoană, deoarece majoritatea aplicațiilor funcționează prin cloud. Cu cât dispozitivul este mai rusesc, cu atât este mai puțin probabil ca informațiile să ajungă la statele inamice, iar în acest sens, sistemul de operare autohton are un avantaj față de unul străin, afirmă Kasperskaya.
„Însă niciuna dintre variante nu oferă garanții de securitate împotriva scurgerilor de date. Smartphone-urile moderne sunt în principiu aranjate ca dispozitive spion: colectează, stochează și agregează informații le pot transmite în orice direcție. Și este imposibil de înțeles unde transmite dispozitivul datele, deoarece le transmite în pachete, iar utilizatorul nu poate urmări ce se întâmplă cu acestea”, conchide Natalia Kasperskaya.