Litoralul românesc își pierde falezele încet, dar sigur. Marea a măcinat atât de mult malul, încât sapă sub structura de rezistență. Faleza din Costinesti până în dreptul epavei stă să se prăbușească și numai un miracol a facut ca până azi niciun turist să nu fie rănit.
Plaja din zonă a fost închisă publicului, pe o porțiune de câteva sute de metri, iar, acum, inginerii de la Apele Române încearcă să găsească alte soluții, arată Prima News.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ani întregi, faleza din Costinești este un pericol pentru localnici si turisti . Autoritățile au pus, în urmă cu trei ani, stâlpi de fier ca să protejeze malul. Între timp, au început să se prăbușească pe nisip, iar marea aproape că-i înghite cu totul.
Nici măcar peticul de nisip pe care turiștii făceau plajă vara trecută nu mai există. Iar o terasă situată chiar pe faleză s-a dărâmat, după ce marea a spălat nisipul de la baza peretelui de beton.
Cei de la Apele Romane Dobrogea-Litoral au făcut, în urmă cu cinci ani, un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză este într-o stare critică și există pericolul real ca planșeele de beton, care au rol de susținere, să se disloce și să se prăbușească.
Niciun constructor nu a participat la licitația organizată de Apele Române pentru atribuirea contractului de execuție a falezei Costinești.
Licitația va fi reluată, dar toate amânările și procedurlei fac ca, în acest sezon estival, gardurile să reprezinte singura intervenție a statului pentru evitarea unor accidente. Planurile pentru Costinești sunt ca plajele să fie lățite cu segmente între 70 și 150 de metri și se vor amenaja șapte diguri de piatră pentru reținerea sedimentelor.