Turismul din jurul Bucureștiului ia amploare. Noi destinații apărute pe hartă

Turismul din jurul Bucureștiului ia amploare. Noi destinații apărute pe hartă
scris 22 mar 2024

Turismul din împrejurimile Bucureștiului a început să ia amploare în ultimii 10 ani, tot mai mulți români fiind dornici să viziteze locuri apropiate de Capitală, iar destinațiile apărute recent pe hartă sunt Videle și Satu Banului, susține Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

"Din ce în ce mai mulți rezidenți ai Bucureștiului sau chiar și turiști și vizitatori doresc să viziteze locuri apropiate de Capitală, unde eventual să și înnopteze. Dintre destinațiile care au apărut pe harta turistică mai recent ofer două exemple: Satu Banului (lângă Câmpina, comuna Măgureni, aflat la 94 km de București), unde s-au dezvoltat mai multe pensiuni rurale autentice, respectiv Videle, aflat la 74 km de București, un orășel înconjurat de multe atracții turistice, chiar dacă încă puțin cunoscute, dar care se va dezvolta cu siguranță, datorită proiectelor turistice. Am observat o tendință în creștere a bucureștenilor de a dori să își petreacă o zi sau mai ales un weekend în locații apropiate de Capitală. Vorbim atât de familii, grupuri de prieteni, cât și de team building-uri sau conferințe", a declarat Traian Bădulescu, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească CITEȘTE ȘI Aeroitalia cumpără o companie aeriană românească

Acesta susține că în sudul țării și, în particular, în județul Teleorman, termenul de "atracție turistică" nu te duce cu gândul direct la o zonă turistică, dar cu siguranță există "acel inedit și aici".

"În jurul orașului Videle, alături de mai multe activități economice care se desfășoară aici există și locuri de vizitat. La 25 de kilometri de oraș, mai exact în localitatea Drăgănești Vlașca, între 2011 și 2021 a fost edificată o mănăstire minunată (în stilul ortodox grecesc) denumită Mănăstirea Pantocrator. Aici este un adevărat loc de pelerinaj, unde ajung pelerini din întreaga țară și nu numai", spune Bădulescu.

Alte atracții încă puțin cunoscute din regiune sunt Stejarul lui Mihai Viteazul (unde se spune că s-ar fi odihnit marele domnitor împreună cu o parte dintre oștenii săi) și Biserica de lemn din Videle - Cârtojanca, ridicată în anul 1819 și înlocuită în 1883. La alți 25 - 30 de kilometri, în comuna Călinești, există prima distilerie artizanală cu produse din România care a câștigat aurul la concursuri internaționale, distilerie concepută, construită și administrată de Alexandru Haită.

De asemenea, comuna Talpa, aflată la 15-20 de kilometri distanță de Videle, este localitatea unde s-au filmat cele două capodopere ale cinematografiei românești, Moromeții I și Moromeții II. Aici se poate vizita casa familiei Moromete, precum și alte obiective care au făcut parte din decorul filmului.

Reguli schimbate pentru pașaportul simplu temporar - Cum și când îl mai puteți primi CITEȘTE ȘI Reguli schimbate pentru pașaportul simplu temporar - Cum și când îl mai puteți primi

Activitățile de recreere (pescuit și vânătoare) din zonă sunt de asemenea importante și atrag vizitatori. La Videle s-a înființat, în decursul anilor, și un grup foarte activ de ciclism - "Bicicliștii de la Videle".

Un "hub" care atrage turiști și delegații în zonă este pensiunea "Casa Verde" din Videle. Turiștii și grupurile găzduite până în prezent sunt cu preponderență din zona de business și turism de afaceri (...). De asemenea, pensiunea a primit turiști și oameni de afaceri străini din Austria, Germania, Franța, Finlanda, Norvegia, Grecia și Spania.

"Poate că zona Videle nu are încă multe obiective turistice și activități de desfășurat, dar oamenii sunt primitori, dornici de a promova zona și localitatea. Sunt sigur că în viitorul nu foarte îndepărtat se vor înființa locații frumoase pentru recreere și pentru petrecerea timpului liber în natură", a declarat Iulian Bolnavu, managing partner "Casa Verde".

În viitor, proprietarii intenționează să extindă structura existentă și să construiască un hotel la cele mai moderne standarde.

"În acest moment, analizăm fezabilitatea unei investiții și urmărim programele de finanțare prin fonduri nerambursabile. Proiectul pe care îl avem în minte necesită o investiție de aproximativ 2 milioane de euro. O altă idee pe care o avem pe termen mediu și lung o reprezintă investiția într-un resort și căutăm locații în afara orașului, situate în natură, pentru a dezvolta o structură mai complexă cu piscine, spa, saloane de evenimente. Turiștii găsesc bogăția în simplitatea naturii, prin întoarcerea la origini descoperă adevărata lor identitate. Integrarea turismului în orașul Videle nu este doar despre atragerea turiștilor, ci și despre reconectarea lor cu frumusețea autentică a locului și cu inima comunității locale", a adăugat Iulian Bolnavu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bucuresti
turism