Anul acesta mini-vacanța de 1 Decembrie se transformă într-o adevărată vacanță prelungită, în care românii își pot organiza o călătorie de 5-6 zile. Deși oficial doar zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt libere, adică zilele de marți și miercuri, Guvernul va transforma și ziua de luni, 29 noiembrie, în zi nelucrătoare pentru bugetari, astfel încât să se poată face o punte cu weekendul. Această decizie nu se aplică și pentru angajații din mediul privat, dar cei mai mulți dintre ei și-au luat deja concediu pentru data de 29 noiembrie și au planuri pentru un sejur prelungit.
Așa cum era de așteptat, cei mai mulți români își vor petrece zilele libere în țară, stațiunile montane și marile orașe fiind destinațiile cu cele mai multe rezervări în această minivacanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După o perioadă cu nenumărate provocări pentru turismul intern, în care deplasările au fost marcate de restricții și interdicții, românii își doresc acum să profite din plin de zilele libere pentru a lua o binemeritată pauză. Călătoriile se desfășoară în continuare în conformitate cu reglementările actuale, însă trendul rezervărilor pentru minivacanța de 1 Decembrie rămâne unul ascendent comparativ cu anii trecuți, mai ales că turiștii încă mai pot achiziționa pachete de cazare și servicii cu voucherele de vacanță rămase nefolosite din 2019 și 2020.
Cele mai căutate destinații pentru această minivacanță sunt Brașovul (16% dintre rezervări), stațiunile montane de pe Valea Prahovei (13% dintre rezervări), destinațiile balneoclimaterice, cum sunt Sovata, Băile Felix sau Băile Tușnad (10% dintre rezervări), potrivit Travelminit.ro. Spre deosebire de 2020, când românii nu s-au mai putut bucura de atât de multe city-break-uri în țară, un procent foarte mare din numărul total al rezervărilor este acoperit acum și de marile orașe (31%), precum Cluj-Napoca, Alba Iulia sau Sibiu, ca să enumerăm doar câteva exemple. În plus, multe dintre ele au și o mare însemnătate istorică și au anunțat deja organizarea unor ceremonii festive dedicate Zilei Naționale, dar și deschiderea târgurilor de Crăciun, ceea ce înseamnă că turiștii vor putea participa la aceste evenimente în condițiile impuse de lege.
Care vor fi cele mai aglomerate zile din minivacanța de 1 Decembrie
Ținând cont de faptul că mulți români vor avea cinci zile libere (sâmbătă, duminică, luni, marți, miercuri) cu ocazia mini-vacanței de 1 Decembrie, cea mai aglomerată zi din punctul de vedere al check-in-urilor va fi cea de sâmbătă, 27 noiembrie, când cei mai mulți turiști vor porni la drum către destinația sejururilor.
De asemenea, conform Travelminit.ro, pe platformă au fost înregistrate cele mai multe rezervări pentru hoteluri (37%), urmate de rezervările pentru pensiuni (36%) și apartamente (10%). Restul listei este ocupat de unități de cazare precum case de vacanță, vile, moteluri etc.
De asemenea, în comparație cu anii trecuți, 2019 și 2020, raportul Travelminit relevă și o creștere a numărului de nopți rezervate în timpul minivacanței de 1 Decembrie. Dacă până acum turiștii obișnuiau să rezerve, în medie, sejururi de două nopți, de această dată aceștia au rezervat minimum 3 nopți, semn că puntea făcută între weekend și zilele libere legale a oferit un stimul important turismului intern.
Cât vor cheltui românii pentru minivacanța de 1 Decembrie
Prețurile la cazare sunt mai mari în 2021 față de 2020, însă acest lucru era de așteptat, în contextul scumpirilor recente și în condițiile în care, anul trecut, industria turismului s-a confruntat cu perioadele de pauză ca urmare a restricțiilor.
Astfel, pentru minivacanța de Ziua Națională, prețul unui sejur pentru doi adulți, două nopți, este de 602 lei, cu 17% mai mare decât tarifele medii din 2020. Pentru un sejur pentru doi adulți și doi copii, timp de două nopți, prețul mediu este de 838 de lei, cu 64% mai mare decât în 2020, dar și cu 11% mai mic decât în 2019, un an în care turismul intern a mers foarte bine, fără să fie afectat de situația pandemică. Nu în ultimul rând, prețul unui sejur pentru doi adulți și doi copii, timp de trei nopți, este de 1.376 lei, cu 17% mai mare decât în 2020.
Mai multe sejururi cu voucherele de vacanță rămase din anii trecuți
Un aspect important de care trebuie să țină turiștii cont este faptul că, din fericire, aceștia încă mai pot achiziționa cazări cu voucherele de vacanță pe care nu le-au utilizat în 2019 și 2020, valabilitatea lor fiind prelungită până în prezent. Pe lângă cazările clasice, aceștia pot plăti cu tichetele și cardul de vacanță și pachetele promoționale disponibile pe promotii.travelminit.ro, multe dintre ele disponibile și în 2022, care includ, pe lângă nopțile de cazare, și servicii sau facilități bonus, astfel încât turiștii să aibă parte de o experiență cât mai frumoasă.
Mai mult decât atât, cei care doresc să se bucure de mai multă libertate atunci când vine vorba de vacanța lor, pot alege pachetele flexibile, o metodă recent implementată de platforma hotelieră Travelminit.ro. Prin urmare, turiștii care dețin vouchere de vacanță care expiră curând, însă nu au o certitudine în privința datei de călătorie, au acum posibilitatea de a opta mai târziu pentru data și destinația de vacanță.