Sarmisegetuza Regia așteaptă un număr dublu de vizitatori anul viitor, după modernizarea drumului până la cetate

Sarmisegetuza Regia așteaptă un număr dublu de vizitatori anul viitor, după modernizarea drumului până la cetate
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 4 nov 2015

Peste 60.000 de vizitatori sunt așteptați anul viitor la Sarmisegetuza Regia, mai mult decât dublu față de numărul celor ajunși în 2015, spun administratorii monumentului. Până la finalul acestui an va fi modernizat drumul de 19 kilometri către cetatea dacică și a cărui stare precară făcea ca mulți dintre cei care voiau să viziteze Sarmisegetuza să se întoarcă din drum.

Reabilitarea drumului 705A, dintre Cosești și Sarmisegetuza Regia, pe o distanță de 19 kilometri, a început la sfârșitul lunii august. Fiind vorba de o finanțare pe fonduri europene, construcția se va încheia în luna 21 decembrie, iar investiția este de  aproximativ 7 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Până în 2012 nu se ocupa nimeni de cetate și a fost preluată în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara. Era în administrarea nimănui și, printr-o hotărâre de Guvern, a fost dată Consiliului Județean, care s-a apucat de investiții și de curățenie, de regulament de vizitare etc", a declarat pentru Profit.ro Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului Sarmisegetuza Regia.

Dacă în 2012, la preluarea în administrare de către CJ Hunedoara, veneau în jur de 10.000 de turiști pe an la Sarmisegetuza Regia, dintre care 5% străini, în 2013 au fost 26.000 de vizitatori, plătitori de bilete, iar în 2014 au ajuns 28.000 până la sfârșitul lui august, când s-a închis drumul pentru reabilitare.

"Estimam, dacă nu se închidea drumul, undeva la 33-35.000 de vizitatori pentru acest an. Dacă se va face acest drum, noi mizăm, pentru 2016, undeva la 60.000 de vizitatori, număr dublu față de câți sunt acum. Foarte multe mașini s-au întors în 2014 din cauza calității proaste a drumului. E un drum forestier, vai de capul lui, plin de gropi, cu sute de băi de ulei sparte la mașini și pene de cauciuc cu sutele. Oamenii veneau și când vedeau drumul se întorceau", a explicat Brilinsky.

El a spus că cei mai mulți vizitatori provin din Constanța și București, Cluj și Iași.

"În rest, vin și cehi și maghiari, care ajung în zonă pentru Castelul Hunedoara. Dar o bună parte dintre vizitatori sunt proveniți de la fenomenul Arsenie Boca, pentru că Mănăstirea Prislop este peste deal. Cam 30% dintre vizitatorii de la Sarmisegetuza Regia provin de la Arsenie Boca", a adăugat administratorul cetății.

Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare și protecție contra cuceririi romane.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

viewscnt
Afla mai multe despre
sarmisegetuza
turism
investitie
drum
modernizare