Pașaportul românesc rămâne unul dintre cele mai puternice din lume, cetățenii români putând să călătorească fără viză în peste 170 de țări.
Potrivit indexului Henley Passport (HPI) pe 2021, actualizat în această lună, România deține al 16-lea cel mai puternic pașaport din lume, la egalitate cu Chile, Monaco și Emiratele Arabe Unite (EAU), relevă date analizate de Profit.ro.
Comparativ cu ediția de anul trecut, România și-a păstrat poziția ocupată în clasamentul global, însă numărul țărilor și jurisdicțiilor pe care cetățenii le pot vizita fără viză sau cu viză la intrare a crescut de la 172 la 174.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primul loc în clasamentul din acest an este împărțit de Japonia și Singapore, cu acces fără viză în câte 192 de destinații. Următoarele trei poziții sunt ocupate de Coreea de Sud și Germania (câte 190 de destinații), Finlanda, Italia, Luxemburg și Spania (câte 189 de destinații) și Austria și Danemarca (câte 188 de destinații).
Toate cele 27 de țări UE se află în Top 20 mondial.
La polul opus, Afghanistan, Irak și Siria sunt statele cu cele mai slabe pașapoarte din lume, cetățenii celor două țări putând călătorii fără viză în mai puțin de 30 de jurisdicții.
Indexul Henley Passport se bazează pe date furnizate în exclusivitate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și analizează pașapoartele din 199 de țări.
Potrivit Henley & Partners, restricțiile de călătorie impuse de state în cele 18 luni de pandemie au dus la crearea celui mai mare ecart de mobilitate la nivel global de la publicarea indexului, în urmă cu 16 ani, deținătorii de pașapoarte din Japonia și Singapore putând călători fără viză în 166 de destinații în plus față de cetățenii din Afganistan, țară aflată pe utimul loc în clasament.
“Ca răspuns la evoluțiile recente, experții sugerează că politicile restrictive introduse inițial pentru a limita răspândirea Covid-19 sunt acum aplicate în mod convenabil pentru a limita mobilitatea din regiunile sudice la nivel global (...) Profesorul Mehari Taddele Maru, membru al Institutului de studii comparative privind integrarea regională de la Universitatea Națiunilor Unite, subliniază că rațiunea din spatele restricțiilor impuse călătorilor din Sud nu este neapărat legată de vaccinare sau de ratele de infecție, deoarece aceștia sunt supuși cerințelor de carantină indiferent dacă sunt sau nu vaccinați”, arată firma britanică de consultanță.