Stagiul de cotizare minim pentru șomerii, calificați, din industria hotelieră și de turism ar urma să fie redus la 8 luni, ca urmare a restrângerii sau încetării activității operatorilor din domeniu în starea de urgență, prevede un proiect legislativ.
Inițiativa aparține parlamentarilor Pro Europa, care arată că firmele cu activități sezoniere în turism nu își vor mai desfăsura activitatea în condiții normale pe perioada stării de urgență, instituită de șeful statului din cauza pandemiei de coronavirus.
De ce este important: După cum subliniază și autorii proiectului, șomerii pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ mai mute condiții, iar una dintre ele este să aibă un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii de șomaj.
CITEȘTE ȘI Specialist în turism: Hotelurile business și agențiile care vând turism intern vor ieși primele din criză”Operatorii economici care desfășoară activități sezoniere din/în turism nu își vor mai desfăsura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri nu vor mai fi angajați, decât, în cel mai bun caz, pentru o perioadă de maxim 1-3 luni (iulie-septembrie 2020), astfel încât aceștia vor ramâne fară niciun venit”, consideră inițiatorii proiectului.
Aceștia adaugă că în cazul în care în lunile iulie - septembrie 2020, se va desfășura activitatea turistică, salariații sezonieri, după ce vor fi angajați 2-3 luni, nu vor mai beneficia de indemnizație de șomaj pentru că nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare înregistrării cererii. Astfel, numeroși angajați vor rămâne fără niciun venit, salariu sau indemnizație de șomaj.
Prin urmare, proiectul prevede reducerea stagiului minim de cotizare pentru această categorie profesională.
”Prin derogare de la prevederile lit. a) alin. I al art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, pentru șomerii care dețin calificări în profesiunile specifice activităților hoteliere și de turism prevăzute la art. 25 din OG nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, stagiul de cotizare este minimum 8 luni în ultimele 24 luni premergătoare înregistrării cererii de șomaj, pentru anul 2020 (minim 6 luni în anul 2019 + minim 2 luni în anul 2020) și anul 2021 (minim 2 luni în anul 2020 + minim 6 luni în anul 2021)”, este prevederea din proiectul de lege.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlament și promulgat de șeful statului.