Punctele de gastronomie locală atrag interesul turiștilor, chiar dacă legislația în domeniu trebuie îmbunătățită, potrivit administratorului unei unități economice din satul Sarichioi, județul Tulcea, Alexandru Filip, care a organizat în ultimele două duminici prânzuri pescărești.
Prânzul pescăresc al cărui preț a fost de 120 de lei de persoană a inclus bruschete cu icre de știucă, pastă tartinabilă cu scrumbie afumată, o ciorbă de pește, șalău în cruste de semințe cu cartofi la cuptor și o porție de înghețată prăjită, intenția organizatorului fiind de a promova turismul inclusiv în perioada iernii, scrie Agerpres.
"Punctele gastronomice locale atrag interesul publicului, dar legea cred că prezintă hibe. Prima este că te condiționează să ai 70% din materia primă de la producător local, eu sunt un caz fericit, pentru că îmi iau peștele din lacul Babadag de pe raza comunei Sarichioi, îmi iau legumele din ferma de aici, deci mă descurc. Problema este că nu toți au și un act prin care să justifice inserția în gestiunea locației și aici apar unele probleme", a declarat proprietarul unei pensiuni din satul Sarichioi, Alexandru Filip.
O altă problemă este capacitatea acestor puncte prevăzută de legislație.
"Dacă nu greșesc, legea îți impune să ai 15 locuri. Și aici se pune punctul. 15 locuri într-o zi, într-o oră, 15 oameni în același timp la masă. E interpretabilă și atunci ești vulnerabil, iar cei care au puncte gastronomice mai ales în zona Deltei, unde se practică un turism sezonier, este imposibil să-ți desfășori activitatea în acești parametri, pentru că vara ai 50, 60 și 100 de oameni la masă", a mai spus Filip.
Pentru a promova satul Sarichioi, el a organizat în ultimele două duminici prânzuri pescărești, iar cererile pentru ultimul eveniment au depășit așteptările, așa că și-a propus să repete prânzul și la finele acestei săptămâni.
CITEȘTE ȘI VIDEO Legile Afacerilor: Ramona Babiuc și Eduard Baicu: Fenomenul Cortina Elysium"Vorbim de cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din România. Asta vine la pachet cu tradiție, cu foarte multe obiceiuri care se regăsesc și pe partea culinară să spunem, dar și în experiențele deschise turiștilor, să meargă duminica la biserică, să vadă cum se îmbracă lipovenii în portul tradițional, să participe la anumite evenimente religioase", a menționat Alexandru Filip.
Preparatele oferite oaspeților au fost pregătite de gospodine din sat.
"Pasta tartinabilă se poate face cu scrumbie afumată sau orice alt pește care este mai moale. Scoatem oasele din pește, iar la 150 de grame de pește curat, punem 50 de grame de unt, 50 de grame de măr și 50 de grame de ceapă și un ou fiert. Totul se amestecă cu puțină maioneză pentru gust", a declarat Evdochia Capusta, din Sarichioi.
Unii vizitatori care au ajuns duminică la prânzul pescăresc din satul Sarichioi și-au serbat onomastica, iar alții au recunoscut că vin des în zonă pentru a admira casele tradiționale.
"Vin destul de des, pentru că suntem aproape. Ne plimbăm pe toate străduțele, vedem căsuțele vechi, sunt pasionată de arhitectura tradițională, ne oprim apoi și în satul Zebil, unde sunt niște construcții frumoase ridicate de prin 1920 sau mai devreme. Ne place portul turistic din Sarichioi", a afirmat Gabriela Istode din Galați.
Punctele de gastronomie locală au fost promovate în urmă cu mai mulți ani de asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, iar în județul Tulcea ar funcționa în momentul de față circa 50 de asemenea entități, potrivit Agenției Naționale a Zonei Montane, instituție din subordinea Ministerului Agriculturii, care gestionează Registrul național al acestor puncte și oferă consultanță gratuită persoanelor care doresc să înființeze o asemenea structură.