Patronatele din domeniu solicită ca Ministerul Turismului să fie verificat de Corpul de Control al Guvernului pentru că a modificat, fără să se consulte cu ele, proiectul de lege a turismului care primise anterior girul mediului privat din turism, iar noua variantă conține multe greșeli și inadvertențe, aplicarea regulilor putând avea astfel efecte negative, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Despre această lege se tot discută din '90, deși Răducan credă că acum România n-ar mai avea nevoie de o lege a turismului, ci de o aducere la zi a câtorva norme. Această lege, spune el, este o cheie de boltă a fiecărui ministru care nu știe despre ce e vorba în turism, fiind numit politic, și în clipa în care intră pe poarta ministerului semănă cu domnitorii de pe vremuri, care primeau cheia cetății, doar că el primește ideea de a finaliza legea turismului. "În discursul lor, foarte mulți miniștri, neavând ce să spună, spun <<nu avem legea turismului>>. Fiecare dintre ei ar fi avut o mare satisfacție ca legea turismului să-i poarte numele. Fiecare a schimbat ce a făcut cel dinainte la această lege", spune Răducan.
Varianta anterioară a proiectului de lege, realizat pe vremea când Mircea Dobre era șef al Turismului, a fost dezbătută public și reușise să primească girul patronatelor. Înainte, însă, de a fi promulgată legea, Dobre a fost demis, iar succesorul lui, Bogdan Trif, timp de un an nu a vorbit nimic despre proiect. Ba, mai mult, în august l-a postat în site-ul ministerului, motiv pentru care patronatele au considerat că este acceptat și de noul ministru. "Acum, însă, ne-am trezit cu modificări esențiale în textul proiectului, nejustificate și nediscutate cu noi. Proiectul de lege a fost postat pe site-ul ministerului fără ca patronatele să fie anunțate. Noi am făcut adresă la minister că legea nu a fost pusă în dezbatere publică, și atunci au fost nevoiți să o pună în dezbatere, dar au fixat termenul marți. Nu va fi timp suficient pentru a fi analizată și pentru a fi aduse la cunoștința tuturor modificările. Deci ministrul vrea o dezbatere formală, doar ca să respecte legea, dar dacă rămâne așa, turismul va fi afectat", acuză Răducan.
El spune că, teoretic, această lege își propunea să adune într-un singur loc toată legislația referitoare la turism care acum e dispersată. Proiectul modificat de minister și postat pe site conține, însă, greșeli, inadvertențe, iar un an de dezbateri a fost aruncat la coș, mai crede oficialul FPTR. "Ministerul vine acum cu modificări fundamentale ale principiilor legii, cu greșeli cacofonice, cu neconcordanțe între articole, un text refăcut pe picior, la solicitarea nu știm cui. Eu cred că a vrut să servească niște interese. A schimbat proiectul fără să se consulte cu mediul de afaceri, deși varianta anterioară a legii făcuse un circuit în țară și fusese agreată de patronate. S-au scris atunci munți de hârtii și s-a selectat acea formă, care nu e ideală, dar e agreată de jucătorii din turism. Noi credem că această convocare la dezbatere pe Legea Turismului s-a făcut ilegal, fără motiv, pentru că exista deja un proiect de lege a turismului, și așteptăm să vedem de ce au modificat-o", mai spune el.
După ce a trimis o solicitare către premier, referitor la un eventual control de la Guvern la ministerul Turismului, reprezentanții FPTR au fost convocați la o întâlnire cu reprezentanții ministerului și au discutat despre nemulțumirile operatorilor din turism privind proiectul de lege. "Dacă nu vor ține cont de părerea noastră, vom ataca în contencios deciziile ministerului și vom da în judecată ministerul, prin reprezentanții săi, pentru prejudiciile pe care le va aduce aceste legi turismului românesc", amenință Răducan.