Orbis a semnat cu Accor un acord privind vânzarea activității de servicii și a stabilit principiile unui acord de management pe termen lung între părți, pentru toate hotelurile deținute și închiriate ale Orbis.
În urma anunțurilor recente privind separarea afacerilor sale și intrarea în negocieri cu Accor privind achiziționarea activelor ușoare, Orbis a semnat cu Accor un set general de clauze, non-limitativ, privind vânzarea activității de servicii.
"În ultimul deceniu, Orbis și-a crescut semnificativ afacerile, a intrat în țări noi, și-a dezvoltat portofoliul de hoteluri prin toate modurile de operare și a devenit lider regional. În ultimii 20 de ani, Orbis a fost susținut de Accor, partenerul nostru strategic și acționar. Prin împărțirea in două afaceri și semnarea unui acord de management pe termen lung, vom putea lichida componenta de active ușoare, prin cedarea sa către Accor. Apoi ne vom concentra atenția asupra activității de baza a Orbis, adică asupra operațiunilor imobiliare, care se află în ADN-ul său. Ulterior, Orbis - un jucător cu un portofoliu de 72 de hoteluri deținute, va fi gata să înceapă o nouă eră de creștere, împărtășind aceeași strategie cu un nou acționar", a declarat Gilles Clavie, președinte și CEO al Orbis.
Acordul încheiat între Orbis și Accor cuprinde condițiile de vânzare a componentei de servicii hoteliere, odată ce acestea „light assets” sunt separate de restul afacerilor grupului. Aceasta va permite preluarea de la Orbis a tuturor activelor și activităților sale de tip light, inclusiv a contractelor de franciză și de management și a oricăror alte drepturi legate de partea de servicii.
Ca urmare a planului de transformare, Orbis și Accor vor încheia și un contract de management hotelier prin intermediul căruia Accor va gestiona toate hotelurile aflate momentan în proprietatea Orbis și închiriate. Prețul de cumpărare convenit pentru activitatea de servicii se ridică la cca. 1,2 miliarde de zloți polonezi (286 milioane de euro).
Finalizarea acestei tranzacții este planificată pentru octombrie 2019. Între timp, Orbis trece printr-un proces de separare a activelor ușoare de proprietățile imobiliare și va obține toate aprobările necesare.
CITEȘTE ȘI Un nou hotel de pe litoral - scos la vânzare"Acesta este un alt pas în cooperarea Orbis și Accor, care își are rădăcinile la jumătatea anilor '70. Ambele companii se dezvoltă rapid, astfel încât trebuie să urmeze așteptările clienților și partenerilor și, prin urmare, să profite la maxim de know-how-ul lor în ambele afaceri, separat", adaugă Gilles Clavie.
Orbis începe o nouă etapă a evoluției sale, cu 72 de hoteluri existente și alte 5 în dezvoltare. Valoarea portofoliului său de active imobiliare se ridică la cca. 1,13 miliarde euro, care a fost evaluată pe baza metodei fluxului de numerar actualizat de către un evaluator independent angajat de consiliul de administrație.
"Orbis are cel mai valoros portofoliu hotelier și este gata să-și concentreze strategia și operațiunile asupra componentei imobiliare a afacerii, în domeniul ospitalității și dincolo de aceasta", concluzionează Gilles Clavie.
În plus, Accor a anunțat că a început să cedeze întreaga sa participație la capitalul social al companiei Orbis.
Grupul hotelier Orbis este cel mai mare lanț de hoteluri din Polonia și Europa Centrală și de Est. Orbis deține 130 de hoteluri și este singurul licentiator pentru toate brandurile AccorHotels în 16 țări: Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Grupul are în total 22.500 camere. Hotelurile operează sub brandurile Sofitel, Pullman, M Gallery, Novotel, Mercure, ibis, ibis Styles și ibis budget. Aceste branduri, recunoscute în toată lumea, oferă servicii de calitate la diferite standarde, variind de la lux de 5 stele la hoteluri economice de 1 stea.
Din 1997, Orbis SA este cotată la Bursa din Varșovia. Partenerul strategic al Orbis este Accor.