În celebra ordonanță cu măsurile fiscale de la sfârșitul anului trecut a fost strecurată și o limitare drastică a numărului de domenii în care pot fi folosiți zilieri, de la 22 la 3, dintre acestea dispărând turismul. Hotelierii se plâng acum că această măsură va afecta grav industria și că vor fi obligați să angajeze personal suplimentar în restaurante, ceea ce va face ca tarifele aferente organizării nunților în astfel de spații să fie mai mari, iar prețul unei mese pe litoral să crească de asemenea, din acest an.
S-a vorbit foarte mult la finele anului trecut de efectele celebrei ordonanțe în domeniile bancar și energie, mai puțin despre faptul că și o altă zonă a economiei va fi afectată. Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), explică pentru Profit.ro că în restaurantele din hoteluri era posibil, până anul trecut, să fie angajați ca zilieri barmani, ospătari și bucătari.
Puteai, până acum, să angajezi pentru o zi un bucătar, barman sau ospătar și îl puteai plăti. Dar acum în turism nu mai ai voie să faci asta, prin eliminarea sectorului din categoria zilieri, ci trebuie să angajezi o astfel de persoană pe o perioadă determinată de minimum trei luni, în condițiile în care, până astăzi, turismul a fost unul dintre domeniile în care se lucrează foarte mult cu zilieri.
Acum, se speră ca această limitare să fie din nou modificată, subiectul fiind discutat în prezent de ministerele Muncii, Finanțelor și Mediului de Afaceri, dar fără a fi clar dacă și turismul va fi reintrodus la categoria zilieri.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Concurența amendează 13 agenții de turism, dar și Asociația Națională, acuzând coordonarea comportamentului pe piață pentru a nu permite scăderea tarifelor. Mare parte din companii au recunoscut"Dacă vorbim de hotelurile din orașe, acestea angajau zilieri mai ales când se organizau nunți. Luau din piață studenți, de exemplu, care poate nu voiau să lucreze permanent, dar veneau sâmbăta să servească la o nuntă și hotelurile își rezolvau cu ei treaba. Același lucru se întâmpla și când se închiriau sălile de conferințe și o parte din personalul care servea acolo era angajat pentru o zi", spune Ile.
El adaugă că și pe litoral se lucra mult cu zilieri, mai ales în weekend-uri, când creștea foarte mult numărul de turiști din stațiuni.
Limitarea domeniilor în care pot fi angajați zilieri, afirmă Călin Ile, crește foarte mult costul forței de muncă și ar putea genera mai multă "economie neagră". În mod sigur, scumpirea forței de muncă se va regăsi în prețul nunților și al mâncării din restaurantele de pe litoral, atenționează acesta.
În plus, va crește și mai mult deficitul de forță de muncă, deoarece mulți studenți și elevi lucrau ca zilieri în vacanțe, iar acum restaurantele și hotelurile nu îi mai pot angaja.
Totodată, scad și veniturile angajaților, pentru că, de exemplu, erau bucătari care lucrau la un restaurant cu normă întreagă, dar mai solicitau și zile libere pentru a lucra la anumite evenimente și a câștiga, astfel, în plus. Acum, nu mai au voie să aibă joburi paralele în weekend-uri.