Guvernul, la inițiativa ministerului de resort, a abrogat, prin ordonanță de urgență, prevederile, introduse în 2017, privind atașații în turism, numărul de 40 de posturi destinate pentru atașații de turism urmând a fi redistribuite în cadrul structurilor constituite la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: În cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au fost înființate, în 2017, posturile de ”atașați în turism”, angajați care ar fi trebuit să asigure reprezentarea României atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în țările terțe, în domeniul politicii turismului și promovării produselor și serviciilor turistice, precum și al formelor de turism autohtone.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea interesant: Dacă, în 2017, în cadrul Ministerului Turismului, era prevăzut un număr de 15 posturi pentru rețeaua de promovare turistică externă, în prezent numărul posturilor de atașați în turism este mai mare de aproape trei ori, crescând la un total de 40, susține actualul minister.
Potrivit actualilor decidenți în domeniu, ”în cei 4 ani de la crearea rețelei de atașați în turism, ea nu a fost funcțională”.
Raportat la numărul total al posturilor, atașații în turism reprezintă 5% din totalul posturilor prevăzute în schema de personal a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
”În acest context, apreciem că politica de promovare a turismului pe piețele țintă și emergente externe poate fi realizată prin reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din cadrul rețelei externe de comerț”, arată ministerul.
Mai mult, potrivit sursei citate, ”drepturile salariale ale atașaților în turism sunt asimilate cu cele ale consilierilor diplomatici, inclusiv în ceea ce privește regimul special al pensiilor de serviciu acordate acestei categorii”, astfel încât povara asupra bugetului de stat a fost până acum mult mai mare față de echivalentul posturilor de consilieri în cadrul aparatului propriu al ministerului.
CITEȘTE ȘI TABEL Turiștii străini au rezervat peste 2,3 milioane de nopți în România prin intermediul Airbnb, Booking, Expedia Group, TripAdvisor în 2019”Prioritatea în ceea ce privește dezvoltarea turismului și creșterea notorietății României ca destinație turistică atât pe plan intern cât și pe piețele externe, o constituie implementarea reformei privind reglementarea înființării Organizațiilor de Management al Destinațiilor într-o structură pe mai multe niveluri, prin implicarea cât mai mult a tuturor părților interesate, îndeosebi cele din sectorul privat care reprezintă principalii actori interesați în succesul turistic al destinațiilor, în procesul decizional privind cursul de acțiune în activitatea de promovare, reformă propusă și în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”, mai arată ministerul de resort.
Totodată, reprezentarea României atât în țările membre ale Uniunii Europene, cât și în țările terțe, în domeniul politicii turismului și promovării produselor și serviciilor turistice, precum și a formelor de turism autohtone se va realiza, totodată, și prin rețeaua de reprezentare comercial-economică externă.