Mischie, HORA: Industria turismului trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență, altfel nu vom mai exista. 15.000 de unități nu vor mai fi redeschise niciodată

Mischie, HORA: Industria turismului trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență, altfel nu vom mai exista. 15.000 de unități nu vor mai fi redeschise niciodată
scris 3 feb 2021

Industria turismului trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență și orice închidere a activității în HoReCA face și mai grea restartarea și aruncă și mai mulți angajați în șomaj și operatori în faliment, a declarat miercuri președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, într-o conferință de presă.

"Credem că industria trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgență, altfel nu vom mai exista. Această industrie a turismului - hoteluri, restaurante, agenții de turism, ghizi - toți operatorii din această industrie asigură partea frumoasă a acestei țări. Guvernul, astăzi, omoară în fiecare zi această parte frumoasă a acestei țări. Considerăm că HoReCa trebuie să fie desprinsă de principiul 3% și HoReCa să poată funcționa la 30% din capacitate, indiferent de cât este procentul de persoane infectate cu Covid. Orice închidere a robinetului, a activității în HoReCa, practic face și mai grea restartarea și aruncă și mai mulți operatori și mai mulți angajați în faliment, respectiv în șomaj sau în situația de a părăsi această țară", a spus Mischie, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal CITEȘTE ȘI Consumatorii casnici vor plăti electricitatea consumată în luna ianuarie la preț de serviciu universal
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a subliniat astfel că este momentul în care HoReCa are nevoie de ajutor, de despăgubiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvernul României, momentul în care să poată beneficia de principiul taxe zero pentru salariul minim, și precizează că au fost inițiate procedurile pentru a acționa statul în judecată.

"Credem că acesta va aduce un impuls foarte bun în această industrie și facem solicitarea ca pentru acest program HoReCa să fie o industrie pilot, în așa fel încât noi să putem să acordăm venituri mai mari colegilor noștri care lucrează în această industrie", a precizat președintele HORA.

Potrivit acestuia, între 70.000 și 100.000 de angajați din industria turismului s-au reorientat spre alte domenii sau chiar au ales să părăsească țara și 15.000 de unități nu se vor mai redeschide niciodată.

"Se împlinesc 323 de zile de când HoReCa este restricționată de la funcționare și cel mai sexi subiect de care discutăm azi sunt fluxurile financiare din această industrie. Sunt fluxuri financiare care s-au acordat pentru angajații din această industrie și s-au concretizat prin șomaj tehnic, aproape un miliard de euro la un moment dat, kurtzarbeit, care a început să funcționeze cât de cât, și măsura de 41,5% și sprijin pentru antreprenori. Ce s-a întâmplat în rândul angajaților: din cei 200.000 de angajați direct din această industrie, respectiv alți 200.000 care lucrează pentru această industrie, pe orizontală, estimăm că între 70.000 și 100.000 de angajați au ales să părăsească această industrie și să se reorienteze către alte industrii, chiar să părăsească această țară. Ce se întâmplă din punct de vedere al antreprenorilor? Din 40.000 de unități care funcționează în țară probabil aproape 15.000 nu se vor mai redeschide niciodată. Aceasta înseamnă că 13.000 de antreprenori practic nu vor mai avea afaceri care să aibă angajați în această țară și care să livreze taxe și impozite către această țară", a explicat Mischie.

El a subliniat că, în acest sens, se discută de un ajutor pentru industria turismului, care de fapt este "o despăgubire" pentru faptul că este restricționată, dar concretizările "lipsesc cu desăvârșire".

"Această despăgubire este sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri și se referă la anul 2020. Istoricul spune: Ordonanța 20% a fost prima oară votată pe 4 decembrie, de către Guvernul României, a mai fost încă o dată votată pe 30 decembrie de către Guvernul României și va mai fi votată o dată azi, o completare la această ordonanță, tot de către Guvernul României. Ne așteptăm ca aceste fluxuri financiare la un moment dat să apară. Aș vrea totuși să spun că dialogul cu Guvernul a existat întotdeauna, poate mai mult ca niciodată. Concretizările lipsesc cu desăvârșire. Deci, pentru anul 2020, industria care a fost restricționată nu a primit niciun fel de ajutor din partea Guvernului.(...) În primul rând facem un apel ca fondurile care au fost votate în Legea 224 (OUG 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului - n. r.), adică 500 milioane de euro, să fie repartizate în bugetul pe acest an, astfel încât industria să beneficieze de ele, acestea putând ulterior să fie recuperate din fonduri europene, din Planul de Redresare și Reziliență", a spus Daniel Mischie.

Pe de altă parte, el a semnalat că acești bani vor putea fi plătiți în vara lui 2021, ceea ce este "foarte, foarte târziu" și orice abatere în continuare va duce industria "într-o degringoladă".

Președintele HORA a mai menționat că se poartă discuții și cu autoritățile locale, în contextul în care unitățile din turism plătesc taxe și impozite la bugetul local chiar dacă ele sunt restricționate.

"În primul rând, vorbim de taxele și impozitele pe clădirile în care funcționează unitățile HoReCA, orice hotel sau restaurant care funcționează într-o clădire. Pentru clădirea respectivă se plătesc taxe și impozite la bugetul local. Pe de altă parte, e taxa de funcționare, care este o taxă plătită de operatorii din industrie, deși au fost închiși și funcționează practic de la sfârșitul lunii ianuarie. Dar, ca să putem să avem autorizație de funcționare, noi am plătit această taxa de funcționare. Nu am găsit înțelegere la autoritățile locale, la cele mai multe dintre ele", a punctat Daniel Mischie.

viewscnt
Afla mai multe despre
hora
daniel mischie