Forma finală a proiectului Legii Turismului a fost aprobată miercuri de Guvernul și va fi transmisă Parlamentului pentru aprobare. Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementări privind regimul construcțiilor în zone turistice, inclusiv plaje, și instituie un sistem național de colectare și interpretare a datelor pentru o evaluare cât mai exacă a veniturilor din turism. Printre prevederi se regăsește însă și posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb.
Astfel, potrivit proiectului, inspectorul, în calitate de ”Mistery Guest/ Client Misterios”, nu va fi obligat să se legitimize, urmând să verifice o unitate turistică doar ca vizitator. Abia la finalul controlului pe ascuns, proprietarul hotelului sau pensiunii se va putea trezi cu rezultatul actului de control, fără a fi consultat cu privire la presupuse nereguli constatate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul introduce și obligația pentru site-urile sau platformele precum Airbnb, prin care sunt închiriate locuințe private, să fie promovate doar imobilele pe caree proprietarii le-au înregistrat pentru această activitate la ministerul de resort.
Potrivit reprezentanților ministerului, înregistrarea nu va presupune decât informarea autorității cu privire la defîșurarea unei astfel de activități de închiriere și obligația de a raporta numărul de turiști cazați anual.
Pe lângă unificarea legislației generale, sistematizarea celei secundare și indicarea autorităţilor cărora le revine sarcina elaborării normelor metodologice, proiectul stabilește pe de o parte prerogativele Ministerului Turismului, iar pe de altă parte clarifică responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale înceea ce priveste turismul.
Este stabilit totodată cadrul legal pentu înființarea a 20 de birouri externe pentru promovare turistică.
CITEȘTE ȘI Decizie - Guvernul a extins categoria de activități în care pot fi angajați zilieriUn capitol este dedicat patrimoniului turistic și conține reglementări speciale privind documentaţiile de urbanism, amenajarea teritoriului din stațiunile turistice, zona de coastă a Mării Negre, plajele turistice.
Astfel, hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă vor avea drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate.
Noua lege reglementareză totodată activitatea de control în domeniul turismului și cadrul legal primar necesar înființării organizațiilor de management al destinației.
Pentru gestiunea eficientă a informaţiilor este instituit și un sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din domeniu, cu scopul estimării exacte a veniturilor obținute de operatorii din turism.
CITEȘTE ȘI Studiu: Românii sunt cei mai dispuși să plătească mai mult pe mâncatul în oraș în timpul vacanțeiFurnizorii de servicii turistice vor colecta de la turiști următoarele informații: numele, prenumele, data nașterii, locul nașterii, cetățenia, date referitoare la domiciliu (țară, localitate, stradă, număr), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria și/sau numărul, data eliberării și instituția emitentă, statul emitent), codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepția turiștilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii și data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul "client fidel", dacă există, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.
Proiectul integral al Legii Turismului poate fi consultat AICI