FOTO Cum arată Castelul Rákóczi-Banffy de la Gilău după restaurarea cu bani europeni

FOTO Cum arată Castelul Rákóczi-Banffy de la Gilău după restaurarea cu bani europeni

Sursa foto: Claudiu Salanta via Actual de Cluj

scris 10 ian 2024

Un set de imagini postate de arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată noua fața a castelului Rákóczi-Banffy din Gilău, restaurat cu fonduri europene și private, după un proiect pornit în 2017 de proprietarul privat, Elek Nagy, om de afaceri ungur, care controlează compania Vegyépszer Zrt.SA dar și alte afaceri în România.

Edificiul este administrat prin intermediul Fundației Tradiții Transilvane. Fundația a anunțat deja, potrivit presei maghiare, că lucrările de modernizare a acestui castel aflat în comuna clujeană Gilău au fost finalizate și recepționate la final de 2023. Dar și că în 2024 porțile castelului Rákóczi-Bánffy vor fi deschise pentru public, notează Actual de Cluj.

Urmărește-ne și pe Google News
Hotelul Coroana de Aur din Bistrița, cu o istorie de aproape 50 de ani - vândut proprietarilor cramei Jelna CITEȘTE ȘI Hotelul Coroana de Aur din Bistrița, cu o istorie de aproape 50 de ani - vândut proprietarilor cramei Jelna

„La inițiativa omului de afaceri Elek Nagy, biroul de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și biroul de consultanță pentru proiecte RegioConsult au început să lucreze la restaurarea castelului. În 2017 s-a câltigat o finanțare europenă. Lucrările de renovare au început în 2018 cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis. Valoarea întregului proiect depășește 30 de milioane de lei, care a fost realizat din finanțarea Uniunii Europene, cu sprijinul guvernului ungar, și contribuția de peste 3 milioane de euro din partea fundației înființată și prezidată de Elek Nagy”, a informat Fundația Tradiții Transilvane.

Conform castelintransilvania.ro, cea mai veche parte a castelului din Gilău – reședința episcopului – a fost construită la începutul secolului al XV-lea.

EXCLUSIV Aeroporturile din București - deja pregătite să opereze în sistem Schengen CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Aeroporturile din București - deja pregătite să opereze în sistem Schengen

În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542).

Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648), care a demolat vechile clădiri din curtea interioară și a transformat castelul într-un adevărat palat confortabil, reprezentativ: găurile pentru puști au fost tranfosrmate în ferestre, iar lângă zidurile cetății (în locurile în care încă nu erau pe aceea vreme) s-au înșiruit camere boltite, spațioase, etajate. La începutul secolului al XIX-lea, în anii 1830-40, castelul și-a căpătat forma actuală, însă acesta a ars în 1861.

SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Puternica familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel, transformă emblematicul fost Palat BCR într-un hotel de 5 stele. Primele detalii despre proiect

După 1871 castelul a fost reclădit, iar în perioada comunistă clădirea a fost naționalizată. În perioada 1972-2002 castelul a găzduit școala înființată pentru copii cu dizabilități.

viewscnt
Afla mai multe despre
castelul rákóczi-banffy
gilău