Folosiți Booking și Airbnb? În curând nu vor mai putea pune oferte „unități de cazare neclasificate”

Folosiți Booking și Airbnb? În curând nu vor mai putea pune oferte „unități de cazare neclasificate”
scris 6 nov 2024

Guvernul român va prelua regulile recent aprobate de UE referitor la închirierile de locuințe pe termen scurt. 

În verile din 2020 și 2021, închirierile pe termen scurt, majoritatea făcute pe Booking și Airbnb, erau peste nivelul din 2018, iar în vara lui 2022, creșterea a fost de 138% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum CITEȘTE ȘI Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit noul regulament, listările ilegale nu se vor mai regăsi pe platformele online, autoritățile vor putea să le verifice și niciun jucător din piață nu va mai putea pasa responsabilitatea de la unul la celălalt. 

Oficialii UE arată că prin acest regulament nu se urmărește doar reducerea numărului de listări ilegale, ci și creșterea încrederii consumatorilor.

Obligații noi

Pe lângă faptul că platformelor de rezervări de închiriat vor trebui să facă tehnic vizibile numerele de înregistrare ale cazării, și autoritățile vor trebui să-și îndeplinească responsabilitatea și să finanțeze un portal digital unic care să colecteze toate informațiile.

Cei care vor să închirieze în regim hotelier pe platformele online vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe, în urma cărora vor primi un număr de identificare unic.

De cealaltă parte, autoritățile vor putea solicita platformelor online eliminarea apartamentelor listate care nu au număr de înregistrare.

Șefii Airbus confirmă obiectivele de producție de avioane pe fondul cererii solide CITEȘTE ȘI Șefii Airbus confirmă obiectivele de producție de avioane pe fondul cererii solide

Autoritățile vor deja să facă schimbări și să interzică promovarea unităților de cazare neclasificate, prin noi reguli care vine să îmbunătățească modul de acordare a certificatelor de clasificare, care sunt obligatorii de doi ani pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirierea apartamentelor pe termen scurt.

„În scopul protecției turiștilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor și a pachetelor de servicii turistice, precum și crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către operatorii economici din turism autorizați de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, posesori de licențe de turism sau de certificat de clasificare, după caz", este o măsură pregătită.

Cei care nu au certificat de clasificare vor risca amenzi de la 15.000 la 30.000 de lei, iar dacă își vor promova spațiile de cazare prin mijloace de comunicare, dar și prin intermediul platformelor și rețelelor de socializare sau site-uri, riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Și operatorilor economici care facilitează sau intermediază servicii de cazare, precum Airbnb sau Booking, le va fi interzis să promoveze sau să ofere serviciile unei unități care nu are certificat de clasificare. Platformele vor fi obligate să menționeze denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul de clasificare.

viewscnt
Afla mai multe despre
booking
airbnb