Contabila reținută sâmbătă de polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice este, conform informațiilor Profit.ro, cea a agenției de turism Kusadasi, una dintre cele mai cunoscute agenții datorită destinațiilor preferate de români, dar care a intrat în insolvență în vara anului trecut, compania acuzând inclusiv un prejudiciu financiar cauzat de un angajat, în valoare de cel puțin 600.000 euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5 au anunțat ieri că au pus în aplicare, pe 14 martie, un mandat de percheziție domiciliară, în Municipiul București, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de fals informatic și delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind de peste 2.600.000 de lei.
„În fapt, în perioada 2013 - 2023, o femeie, în vârstă de 50 de ani, în calitate de contabil al unei agenții de turism care presta servicii pe plan intern și internațional, și-ar fi însușit aproximativ 2.600.000 de lei, prin întocmirea unor ordine de plată către diverși furnizori ai societății și înlocuirea contului IBAN al acestora, cu un cont IBAN personal. Totodată, în perioada iunie - iulie 2023, bănuita ar fi falsificat mai multe acte contabile dintr-un sistem informatic, prin modificarea fără drept de date informatice, rezultând, astfel, date nereale, pe care aceasta le-ar fi utilizat, în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv ascunderea faptului că și-ar fi însușit respectiva sumă”, arată comunicatul de presă al Poliției Capitalei.
Din cercetări, a mai fost stabilit că în contul de debitare al bănuitei există 1.768 de retrageri de numerar, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.
De asemenea, ar fi fost efectuate tranzacții la diverși comercianți, în valoare de peste 1.200.000 de lei și ar fi fost redirecționați în alte conturi bancare aproximativ 400.000 de lei, conturi aparținând soțului și fiului bănuitei sau aparținând unor titulari diverși.
CITEȘTE ȘI FOTO Alezzi confirmă că a cumpărat de la Martifer un proiect grandios în Mamaia. Nu va păstra însă planurileÎn vederea administrării materialului probator, la data de 14 martie 2024 a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, fiind identificate și ridicate mai multe documente relevante în cauză.
Bănuita a fost condusă la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, aceasta a fost reținută, pentru 24 de ore.
CITEȘTE ȘI Închirierile Airbnb au explodat în RomâniaUlterior, la data de 15 martie 2024, față de aceasta a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând bănuitei, evaluat la aproximativ 1.000.000 de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tranzacție surpriză - Celebra familie austriacă Julius Meinl cumpără un hotel-emblemă din centrul Bucureștiului. Cea mai mare investiție pe Bulevardul Magheru în 5 aniCercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor fals informatic și delapidare care a produs consecințe deosebit de grave.
Poliția Capitalei face precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Contabila în cauză este cea a agenției de turism Kusadasi, conform informațiilor Profit.ro.
Agenția a intrat în insolvență în vara anului trecut, la propria cerere. Tot atunci, inspectorii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au amendat agenția cu 20.000 lei și, complementar, i-au retras companiei licența, după ce un control a relevat că ar fi comercializat pachete de servicii de călătorie a căror valoare totală depășește suma asigurată prin instrumentele de garantare.
Un doocument oficial analizat de Profit.ro relevă că, din anul 2020, societatea s-a confruntat cu un declin pronunțat ca rezultat al unor factori externi, precum:
-În 2020: Impactul pandemiei de COVID-19, care a condus la o reducere semnificativă a numărului de turiști. În contextul pandemiei SARS-COV 2, având în vedere instaurarea stărilor de urgență și de alertă la nivel național și internațional, precum și impunerea restricțiilor de călătorie, debitoarea a fost constrânsă să anuleze aproximativ 80% din zborurile contractate.
-În 2022: Consecințele conflictului din Ucraina, manifestate printr-o majorare cu peste 100% a prețului petrolului, indisponibilitatea aeronavei contractate pentru zboruri în luna iulie, din cauza unor defecțiuni neprevăzute și "denigrarea făcută pe grupul Infotripiști".
CITEȘTE ȘI VIDEO Banner uriaș pe viitorul hotel Vuitton din Paris: Taxați-i pe bogați!Prețul de kerosen a crescut foarte mult, până la 57%, astfel că, în luna martie, prețul mediu la aeroporturi se ridica deja la prețul de 1.400 dolari/tonă.
-În 2023: Intrarea pe piața românească a doi puternici competitori proveniți din Rusia și Ucraina, neobținerea de către compania aeriană a licenței pentru aeronava închiriată și identificarea unui prejudiciu financiar cauzat de un angajat al societății, în valoare de cel puțin 600.000 euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai înalte clădiri din Londra, un imobil emblematic, va deveni hotel"În data de 16.10.2023, pe parcursul procesului de verificare a soldurilor conturilor contabile reflectate în balanță la 30.09.2023, au fost identificate, în cuprinsul contul contabil 462.01 TURCIA, înregistrări de plăți în avans însumând aproximativ 600.000 euro, sume pentru care nu exista justificare în cerere de prestări servicii cu titlu de documente justificative. În urma confirmării soldului cu partenerul extern, a reieșit o diferență de 537.800 euro referitoare la plățile efectuate", este arătat.
La scurt timp a fost depusă plângere la DIICOT împotriva unei foste contabile.
Kusadasi SRL este una dintre cele mai mari și mai vechi agenții de turism din România. A fost înființată în 1998, în urmă cu 25 de ani și, dacă la început se concentra pe destinația Kusadasi și alte zone din Turcia, de-a lungul anilor portofoliul a fost extins permanent, agenția devenind unul dintre cei mai importanți touroperatori pe Turcia, Egipt și, mai nou, pe Tunisia.
În primii ani de activitate, aceasta a organizat călătorii individuale și excursii de grup cu autocarul către Kusadasi, Din anul 2004 au fost lansate operațiunile de transport aerian charter către Antalya și Bodrum. Următorii ani au însemnat extinderea serviciilor, operând zboruri din majoritatea aeroporturilor naționale spre destinații precum Antalya, Bodrum, Hurghada, Sharm El Sheikh, Dubai, Hammamet, Corfu, Creta, Kos, Rhodos și Zakynthos.