DOCUMENT Operatorii atacă proiectul Legii Turismului avizat de Guvern și avansează modificări

DOCUMENT Operatorii atacă proiectul Legii Turismului avizat de Guvern și avansează modificări
scris 29 mai 2019

Problemele majore ale turismului românesc, printre care lipsa promovării, degicitul de forță de muncă, birocrația, reglementarea insuficientă a unor concepte precum Organizațiile de Management al Destinațiilor nu-și găsesc soluții în actuala formă a proiectului Legii Turismului, promovată de Guvern, apreciază Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), reprezentând operatorii din domeniu. În consecință, organizația cere  modificiarea substanțială a proiectului în Parlament.

Proiectul a fost avizat de Guvern în urmă cu o lună și prevede, printre altele, posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb.

Urmărește-ne și pe Google News

Operatorii din domeniu susțin că problemele grave din turism în acest moment sunt legate de promovarea României ca destinație turistică, forța de muncă, educația și pregătirea profesională în domeniu, de debirocratizare și simplificare, iar, în opinia lor, proiectul propus nu vine pe aceste teme cu o viziune sau o strategie și nici măcar cu soluții punctuale coerente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Un alt rol al acestei legi ar fi să centralizeze toate reglementările domeniului. Deși autoritățile au avut acest scop, legea trecută de Guvern nu rezolvă nici măcar această problemă", apreciază Dragoș Anastasiu, coordonatorul grupului de lucru pentru turism din cadrul organizației și proprietar al grupului de turism și transport Eurolines.

Cea mai stringentă temă este, în opinia CDR, cea legată de promovarea României ca destinație turistică. Grupul de Lucru pe Turism al CDR a prezentat, atât Guvernului, cât și Parlamentului, un document de poziție critică față de soluția prevăzută în forma actuală a legii, cu privire la Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD). De asemenea, alături de alte 17 asociații profesionale și patronale din România, a propus o soluție pe care o apreciază ca funcțională privind parteneriatul public-privat, atât la nivel local, dar și la nivel regional (județean) și, mai ales, național, luând în considerare modele existente în UE. În opinia operatorilor, forma actuală a proiectului Legii Turismului ignoră aceste propuneri și statuează un mod de lucru în parteneriat doar la nivel local, impropriu și nefuncțional.

Modificările propuse de operatori pot fi văzute AICI.

Dragoș Anastasiu: Legea Turismului nu aduce soluții. Avem un deficit de 150.000 de oameni în turism CITEȘTE ȘI Dragoș Anastasiu: Legea Turismului nu aduce soluții. Avem un deficit de 150.000 de oameni în turism

"Considerăm că la baza actualei legi nu a existat un studiu de impact, iar din dialogul existent cu mediul de afaceri nu au fost preluate propunerile de substanță, venite din industrie. De asemenea, reiterăm reglementarea incompletă sau insuficientă a unor concepte, față de necesități. Construcția OMD trebuie să genereze adaptarea altor acte normative la conceptul OMD. De exemplu, Codul Fiscal trebuie adaptat la viziunea de OMD. E nevoie, totodată, de clarificarea și legiferarea statutului platformelor de booking online, prin cadrul pentru camere de închiriat și cazările în regim de economie circulară și atragerea acestora în OMD locală / județeană", a mai spus Anastasiu.
 
Totodată, GL Turism CDR trage, din nou, un semnal de alarmă privind criza forței de muncă din România și a nevoii mediului de afaceri de a înlesni întreg procesul de angajare a lucrătorilor extra-comunitari. E nevoie ca acest proces să fie facilitat începând din etapa depunerii dosarului pentru avizul de angajare a lucrătorului, a obținerii vizei și permisului de ședere de către acesta și până la contractarea lucrătorului de către angajator, spun reprezentanții CDR.

GL Turism CDR a inițiat demersurile de centralizare a procesului complet și solicită tuturor instituțiilor implicate (Ministerele: Muncii; Afacerilor Externe; Afacerilor Interne; Educației; Finanțelor Publice și Economiei) un dialog interministerial pe temă.

În concluzie, Grupul de Lucru pe Turism al CDR solicită retragerea de către Ministrul Turismului sau modificarea substanțială a formei propuse a Legii Turismului, în Parlament, constatând lipsa unei soluții relevante pentru viitorul turismului românesc în forma curentă a Legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea turismului
cdr
contestatii