Airbnb, Booking.com și alte platforme online care furnizează servicii de închirieri de locuințe pe termen scurt vor fi obligate să transmită autorităților publice informații cu privire la numărul de persoane care folosesc platformele și durata șederilor, potrivit unei propuneri de regulament adoptate acum de Comisia Europeană.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Propunerea de regulament vizează creșterea transparenței în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt, în contextul în care autoritățile și reprezentanții organizațiilor turistice din mai multe țări, inclusiv din România, s-au plâns de lipsa reglementărilor în ceea ce privește platformele online.
Recent, un grup de 24 mari orașe europene a solicitat Uniunii Europene să limiteze, prin lege, închirierile pe termen scurt pentru turiști, prin platforme precum Booking și Airbnb, argumentând că această practică ar limita opțiunile pe care le au locuitorii orașelor pentru închirierea de locuințe pe termen lung.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La rândul lor, unele orașe au început să acționeze pe cont propriu împotriva acestor platforme. În urmă cu un an, Guvernul municipal al Parisului a adoptat un text care recomandă cote cu privire la numărul de imobile închiriate pe termen scurt care să fie permise în zonele rezidențiale ale orașului.
“Deși rezervările de locuințe pe termen scurt prezintă multe beneficii pentru turiști și gazde, acestea pot da naștere la motive de îngrijorare pentru anumite comunități locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuințe accesibile. Noile norme vor îmbunătăți colectarea și schimbul de date de la gazde și de la platformele online. La rândul său, acest lucru va sta la baza unor politici locale eficace și proporționale pentru a aborda provocările și oportunitățile legate de sectorul închirierilor de locuințe pe termen scurt”, potrivit Comisiei Europene.
Executivul UE precizează că noile norme propuse vor contribui la îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește identificarea și activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt și normele pe care trebuie să le respecte și vor facilita înregistrarea gazdelor. Acestea vor aborda, de asemenea, fragmentarea actuală a modului în care platformele online fac schimb de date și, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale.
Noi cerințe privind schimbul de date pentru închirierile de locuințe pe termen scurt
Noul cadru propus:
• va armoniza cerințele de înregistrare a gazdelor și a proprietăților lor propuse pentru închiriere pe termen scurt atunci când aceste cerințe sunt impuse de autoritățile naționale
Sistemele de înregistrare vor trebui să fie integral online și ușor de utilizat.
Un set similar de informații relevante privind gazdele și proprietățile acestora, și anume „cine”, „ce” și „unde” ar trebui să devină necesar.
La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.
• va clarifica normele pentru a asigura afișarea și verificarea numerelor de înregistrare
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul Transilvania Investments scoate la vânzare nouă hoteluri de pe litoral. Licitațiile, cel mai târziu pe 31 ianuariePlatformele online vor trebui să faciliteze afișarea de către gazde a numerelor de înregistrare pe platformele lor. De asemenea, acestea vor trebui să verifice în mod aleatoriu dacă gazdele înregistrează și afișează numerele corecte.
Autoritățile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare și vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme.
• va raționaliza schimbul de date între platformele online și autoritățile publice
Platformele online vor trebui să facă schimb de date cu autoritățile publice, o dată pe lună, în mod automatizat, cu privire la numărul de nopți închiriate și de oaspeți.
Pentru platformele mici și microplatforme, sunt prevăzute posibilități de raportare mai ușoare.
Autoritățile publice vor putea primi aceste date prin intermediul „punctelor de intrare digitale unice” naționale.
• va permitere reutilizarea datelor, în formă agregată
Datele generate în temeiul prezentei propuneri vor contribui, în formă agregată, la statisticile privind turismul produse de Eurostat și vor contribui la viitorul spațiu european al datelor pentru turism. Informațiile vor sprijini dezvoltarea unor servicii inovatoare legate de turism, potrivit Comisiei.
• va stabili un cadru eficace de punere în aplicare
CITEȘTE ȘI VIDEO Ministerul Turismului reia participarea la târgurile de turism internaționale, cu tema "Feel Alive"Statele membre vor monitoriza punerea în aplicare a acestui cadru de transparență și vor institui sancțiunile relevante pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament.
Etapele următoare
Propunerea Comisiei va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European și de Consiliu.
După adoptarea și intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.
Context
Închirierile de locuințe pe termen scurt se dezvoltă rapid în UE, fiind stimulate în mare măsură de economia platformelor. Acestea reprezintă aproximativ un sfert din totalul unităților de cazare turistică din UE, iar numărul lor crește semnificativ în întreaga UE, potrivit Comisiei.
“Această tendință a fost confirmată în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19: numărul rezervărilor de locuințe pe termen scurt în timpul verilor din 2020 și 2021 a depășit nivelurile echivalente din 2018. În plus, numărul de rezervări în prima jumătate a anului 2022 a crescut cu 138% în comparație cu aceeași perioadă din 2021. Închirierile pe termen scurt au devenit esențiale pentru ecosistemul turistic al UE, inclusiv pentru turiști și gazde, precum și pentru multe comunități, creând atât oportunități, cât și provocări”, mai arată Comisia.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când vor fi lansate cursele regulate pe Aeroportul BăneasaPropunerea de regulament, care poate fi văzută AICI, privind colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt a fost anunțată în Strategia Comisiei pentru IMM-uri din martie 2020, cu scopul de a promova dezvoltarea echilibrată și responsabilă a economiei colaborative în cadrul pieței unice, cu respectarea deplină a intereselor publice.
Aceasta va completa, de asemenea, instrumentele existente, în special Actul legislativ privind serviciile digitale, care reglementează platformele online, și normele Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC7).