Parlamentul Eurpean a adoptat un regulment care își propune să „protejeze consumatorii de ofertele frauduloase” de închiriere a locuințelor pe termen scurt prin intermediul platformelor digitale, în condițiile în care 25% din cazările efectuate în UE sunt prin Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și alte platforme.
Europarlamentarii au adoptat regulamentul privind colectarea de date privind închirierile pe termen scurt (STR) cu 493 de voturi pentru, 14 împotrivă și 33 de abțineri. Mai rămâne ca regulamentul să fie aprobat și de Consiliul UE (miniștri din statele membre) după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar apoi actul normativ va începe să se aplice în 24 de luni, conform Startip Cafe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalele prevederi ale Regulamentului:
Procedura simplă de înregistrare. Potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European, platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile privind procedurile de înregistrare și partajarea datelor pentru proprietățile pe care le listează și care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazda și unitatea lor și să le verifice informațiile.
Servicii de închiriere mai sigure pentru călători. Platformele online vor trebui să se asigure că informațiile furnizate de gazde sunt corecte și complete și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Platformele online vor trebui să facă eforturi rezonabile pentru a verifica informațiile aleatoriu. Autoritățile competente din statele membre UE pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine proprietățile introduse ilegal sau pot impune sancțiuni platformelor sau gazdelor neconforme.
Schimb de date. Statele membre UE vor înființa punct unic de înregistrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdelor (de exemplu, numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor și va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.
„Orașele se confruntă cu o creștere a numărului de închirieri ilegale de vacanță pe termen scurt. Acest lucru face ca orașele din Europa să fie mai greu de locuit și mai puțin accesibile. Această lege impune platformelor să-și partajeze datele cu autorităților locale, permițândule acestora să aplice mai bine regulile pentru închirieri, astfel încât locuințele să rămână accesibile rezidenților”, a declarat europarlamentarul olandez Kim Van Sparrentak (Verzi), negociatorul Parlamentului European pentru acest regulament.
Booking.com riscă o amendă de aproape 500 de milioane de euro în Spania din cauza practicilor de concurență, pe măsură ce Europa își intensifică controlul asupra grupurilor tehnologice în efortul de a reduce dominația lor tot mai mare.
Organismul de supraveghere antitrust din Spania a stabilit o penalizare provizorie de 486 de milioane de euro (526 de milioane de dolari) împotriva Booking. Autoritățile de reglementare au acuzat agenția de comportament anticoncurențial, cum ar fi împiedicarea grupurilor hoteliere autohtone de a avansa oferte mai ieftine pe propriile lor site-uri decât prețul pe care îl oferă pe booking.com, conform FT.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Câți români își mai permit o vacanță anuală de o săptămână departe de casăBooking a respins acuzațiile.
Autoritățile de reglementare din întreaga lume analizează acorduri tehnologice în încercarea de a controla puterea în creștere a industriei, mai ales când aceasta este în detrimentul companiilor locale.
Anul trecut, UE a blocat achiziționarea de către Booking a Etraveli, destinată exclusiv zborurilor din Suedia, o afacere mai mică care gestionează mărci precum Gotogate și Mytrip. Cu toate acestea, decizia Bruxelles-ului a fost în contradicție cu aprobarea anterioară a acordului de către Regatul Unit.
CITEȘTE ȘI CEO-ul Ryanair anunță de ce sunt posibile noi întârzieriCea mai recentă mișcare împotriva Booking vine la câteva zile după ce Bruxelles a împins să reprime Apple cu o amendă de aproximativ 500 de milioane de euro pentru presupusa încălcare a legislației UE referitoare la accesul la serviciile sale de streaming de muzică.
Cu această amendă propusă din partea unui stat membru individual, directorii de la Booking și-au exprimat îngrijorarea că platforma va fi lovită atât la nivel național, cât și la nivelul UE. Blocul de 27 de membri va forța marile companii de tehnologie luna viitoare să respecte pe deplin Digital Markets Act, care vizează deschiderea piețelor din regiune.