Ministrul Turismului Constantin-Daniel Cadariu a precizat că în acest an există o problemă care ar putea apărea pentru sezonul estival și anume aceea că expiră foarte multe din contractele de concesionare pentru plaje.
„Trebuie găsită o soluție intermediară pentru 2023, poate și 2024, atunci trebuie să inițiem o nouă ordonanță de urgență ca să modificăm Codul administrativ pentru a găsi o soluție temporară”, a adăugat el. Întrebat despre tarifele care vor fi practicat pe litoral în sezonul estival din acest an, Cadariu a precizat că este greu de făcut o prognoză acum, însă a mai spus că va continua acea măsură privind acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Sunt probleme ceva mai grave anul acesta. În 2021, a fost o problemă pe litoral cu acele plaje lărgite, nu erau cadastrate. Pentru anul trecut am găsit o soluție, cam târziu în sezon, în luna mai, prin ordonanță de urgență, printr-o modificare la Codul administrativ și s-au putut transla șezlongurile către malul mării și s-a dat posibilitatea activității turistice. În 2023 s-ar putea să avem o altă problemă și anume foarte multe din contractele de concesionare a plajelor expiră. Trebuie găsită o soluție pentru fără ele nu putem omologa activitate turistică pe plaje. Trebuie găsită o soluție intermediară pentru 2023, poate și 2024, atunci trebuie să inițiem o nouă ordonanță de urgență ca să modificăm Codul administrativ pentru a găsi o soluție temporară”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, chestionat la TVR Info dacă se va schimba ceva în legătură cu plajele, având în vedere că anul trecut au fost diverse probleme pe litoral.
El a explicat că acele concesionări vor fi pe o perioadă temporară, de unul sau doi ani.
„(Concesionările - n.r.) vor fi pe unul sau doi ani, așteptând studiile de la cei de la Ministerul Mediului. Așa sperăm, în prezent colaborăm cu cei de la Ministerul Mediului”, a completat Cadariu.
Chestionat cum crede că vor arăta apoi plajele din România, după ce va fi realizat acel studiu profesionist în acest sens, ministrul Turismului a spus că „cel puțin comparabil cu țările de tradiție în ceea ce înseamnă turismul pe litoral, mă refer la Spania, Grecia”.
„Vom vedea forma finală a studiului profesionist. Sper să fie dezbătut și cu cei din domenii pentru a fi utilizabil acel studiu, adică pentru a putea fi pus în practică”, a completat Cadariu, citat de News.ro.
Acesta a adăugat că de obicei gradul de ocupare pe litoralul românesc este foarte bun și a fost inclusiv în anul 2022, în ciuda perioadei de pandemie și a războiului din Ucraina.
„Gradul de ocupare e foarte bun de regulă pe litoralul românesc. Inclusiv pe anul trecut, lucrurile nu au stat foarte rău pe litoralul românesc. Numărul de turiști pe litoral s-a păstrat relativ constant. Însă dacă discutăm de activitatea turistică per total pe 2022, a fost una de succes, din punctul meu de vedere, pentru că pe lângă pandemie, a apărut războiul și totuși o creștere cu 21% a numărului de turiști pe anul trecut. Acele scumpiri au pus preisune pe bugetele românilor, iar unii dintre ei au fost circumspecți sau pur și simplu nu au avut posibilitatea să meargă în concediu”, a mai explicat ministrul Turismului.
Întrebat cu cât vor crește tarifele turistice, Cadariu a răspuns: „E greu de spus cu cât vor crește tarifele turistice. Lucrurile depind de creșterea prețurilor la energie, la utilități, etc. Și noi suntem dependenți de evoluția conflictului din Ucraina. Nu poți face pur și simplu o prognoză”.
Acesta a mai spus că voucherele de vacanță vor continua să fie date și în acest an, iar valoarea lor va rămâne neschimbată și anume 1.450 lei.
„Voucherele de vacanță sunt precizate în acea ordonanță de urgență până în anul 2026, iar suma este de 1.450 lei. Eu m-aș bucura ca toate instituțiile publice din România să încarce acele carduri deja existente”, a explicat ministrul Turismului.