Circa 20% dintre călătorii afectați de zboruri anulate sau întârziate sunt abandonați pe aeroport sau nu primesc informații și hrană

Circa 20% dintre călătorii afectați de zboruri anulate sau întârziate sunt abandonați pe aeroport sau nu primesc informații și hrană
scris 16 mai 2018

Aproape patru din zece pasageri se consideră necorespunzător tratați de companiile aeriene, iar cele mai multe nemulțumiri sunt legate de spațiul dintre scaune și comportamentul echipajului. Peste o treime din pasageri consideră că sunt prost tratați de către companiile aeriene, iar 20% dintre cei afectați de zboruri anulate sau întârziate sunt abandonați pe aeroport sau nu primesc suficiente informații, ajutor sau mâncare și băutură din partea companiilor aeriene, potrivit AirHelp, companie implicată în obținerea de compensații pentru zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate.

Datele, prezentate de AirHelp, companie implicată în obținerea de compensații pentru zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate, au fost furnizate de YouGov Deutschland GmbH, în urma unui studiu pe un eșantion reprezentativ de 7.103 respondenți cu vârsta de peste 18 ani, din care 6.648 de pasageri, realizat între 31 ianuarie și 6 februarie 2018, în Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia, Danemarca, Italia și Norvegia.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproximativ 14% din pasagerii participanți la studiul AirHelp susțin că există prea puțin spațiu pentru picioare între scaunul pe care îl ocupă și cel din față. "În încercarea de a crește veniturile, companiile aeriene introduc mai multe rânduri de scaune în aeronave pentru a transporta mai mulți pasageri, ceea ce duce la micșorarea spațiului dintre scaune. În plus, sunt companii aeriene care permit transportarea gratuită doar a bagajelor de mână, ceea ce duce la ocuparea spațiului dedicat din avion, dar și a celui dintre scaune, în condițiile în care spațiul dintre scaune e deja redus”, spune Radu Ștefan, country manager AirHelp România.

10% dintre călători au întâlnit însoțitori de bord nepoliticoși, 7% dintre respondenți sunt obligați să își înregistreze bagajul de mână la biroul de check-in, 4% sunt nevoiți să își schimbe locul în avion și 5% s-au văzut nevoiți să achite suplimentar pentru costurile ascunse.

CITEȘTE ȘI Compania Națională de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A. solicită oferte pentru furnizarea de servicii de curățenie

Potrivit Regulamentului European 261, pasagerilor afectați de zboruri întârziate mai mult de două ore și efectuate pe o distanță de peste 1.500 km companiile aeriene trebuie să le ofere vouchere pentru mâncare și băutură și posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice sau de a transmite două email-uri. Dacă este necesar, companiile aeriene trebuie să ofere cazare și transferuri.

Dacă zborul întârzie mai mult de trei ore, ori este anulat din motive care țin de transportatorii aerieni, inclusiv greve spontane, pasagerii au dreptul la despăgubiri de până la 600 de euro de persoană.

“Pasagerii români trebuie să știe că de acum dreptul lor la despăgubiri de până la 600 de euro este garantat inclusiv când au loc greve spontane ale piloților și ale altor angajați ai companiilor aeriene, potrivit unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, grevele spontane nu mai intră la categoria circumstanțe extraordinare, cum sunt condițiile meteo nefavorabile sau urgențele medicale”, a explicat Radu Ștefan.

Pasagerii pot aplica pentru despăgubire în termen de trei ani de la momentul întârzierii, anulării ori refuzului la îmbarcare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
air help
pasageri
aeronave
nemultumiri