Conform datelor Organizației Germane pentru Turism cei mai mulți români (52%) călătoresc în Germania pentru vacanțe urbane și culturale. Bugetul mediu al turiștilor români care călătoresc în Germania a fost anul trecut de 589 euro.
În 2021 românii au efectuat cu 15% mai multe înnoptări ca în anul 2020. 2022 va fi anul revenirii la turismul post-pandemic
Organizația Germana pentru turism a înregistrat peste 900.000 de înnoptări ale turiștilor români în anul 2021 și o creștere procentuală cu 15% față de anul anterior. Aproximativ 37% dintre vizitele românilor în Germania au ca destinație vacanța și petrecerea timpului liber, 32% călătoresc în interes de afaceri și 30% își vizitează prietenii și familia.
Unul dintre efectele pandemiei a fost creșterea interesului pentru călătoriile sustenabile și vacanțele orientate spre natură. Organizația Germană pentru Turism (GNTB) a efectuat un sondaj în rândul profesioniștilor din turism, iar trei sferturi dintre aceștia se așteaptă ca cererea din acest segment să crească în următorii trei ani.
O treime din suprafața Germaniei este sub protecție specială, ca Parc Natural sau Parc Național:16 parcuri naționale, 104 parcuri naturale, 16 rezervații ale biosferei UNESCO. Indiferent că ești amator de drumeții sau relaxare la centre spa, Germania are câte puțin din fiecare. Sunt 300.000 km de trasee marcate de mers pe jos, peste 76.000 km de trasee pentru biciclete și 350 de stațiuni balneare certificate. Aceste rute sunt întinse pe întreg teritoriul Germaniei și sunt extrem de diverse. Traversează zone rurale sau urbane și facilitează experiențe culturale și culinare deosebite.
Germania dispune de una dintre cele mai eficiente infrastructuri turistice pentru turism de agrement:14 localități din Germania sunt certificate ca destinații de călătorie sustenabile, peste 1.300 de opțiuni de cazare sunt certificate pentru o vacanță sustenabilă și peste 5.800 unități oferă cazare pentru bicicliști de tipul “Bed & Bike”.