Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani

Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2024

O nouă etapă de restaurare a Castelului Corvinilor din Hunedoara va începe în câteva săptămâni, cu ajutorul unei finanțări în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro câștigată de administrația locală prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat Primăria Hunedoara.

Primăria Hunedoara a postat și două fotografii în care se face o comparație între felul cum arăta Castelul Corvinilor în urmă cu 27 de ani și cum se prezintă acum.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Marian Alecu, cel care a adus McDonald\'s în România, își extinde portofoliul de hoteluri. Resuscitează un hotel celebru de la kilometrul zero al Capitalei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Marian Alecu, cel care a adus McDonald's în România, își extinde portofoliul de hoteluri. Resuscitează un hotel celebru de la kilometrul zero al Capitalei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În acest context, administrația locală precizează că schimbarea în bine a monumentului istoric se datorează unui prim proiect de restaurare-conservare care s-a derulat în perioada anilor 2019-2023, în baza unei finanțări europene în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, obținută prin POR 2014-2020.

Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani

Castelul Corvinilor intră din nou în restaurare, cu bani UE. FOTO Comparație - Cum arăta în urmă cu 27 ani

"Peste câteva săptămâni vor începe lucrările din cadrul celui de-al doilea proiect de restaurare - conservare, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, cofinanțat prin PNRR. Acesta va viza componentele Castelului Corvinilor care nu au putut fi cuprinse în primul proiect", a precizat Primăria Hunedoara.

Castelul a fost vizitat anul trecut de 392.000 de turiști, conform datelor publicate de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.

Castelul Corvinilor din Hunedoara beneficiază de noi fonduri europene pentru restaurare, a fost anunțat în urmă cu doi ani. Picturile interioare și exterioare ale ansamblului medieval vor fi refăcute.

Castelul Corvinilor din Hunedoara va intra într-o nouă etapă de restaurare, finanțată cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Investiția este estimată la aproximativ 20 de milioane de lei, era transmis atunci.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

„Grație noii finanțări, se vor putea continua și extinde lucrările actuale de reabilitare și restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă și Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb și Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică și istorică excepțională”, informează Muzeul Castelului Corvinilor.

Unul dintre monumentele castelului, vizate de proiect, este Turnul Buzdugan. Înalt de peste 30 de metri, fostul turn de observație în vremea lui Ioan de Hunedoara a fost considerat cea mai impresionantă și masivă construcție din zona nordică a Castelului Corvinilor. Purta acest nume după forma semisferică pe care acoperișul lui o avea în trecut, schimbată în urma restaurării din secolul al XIX-lea.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Turnul Buzdugan a fost decorat cu motive geometrice și florale, dar și cu elemente de tehnică militară și scene din viața orașului. Cu timpul, acestea și-au pierdut coloritul. Acoperișul său a fost supraînălțat în secolul al XIX-lea, iar pe vârful acestuia a fost așezată în 1874 o statuie din bronz, reprezentând un soldat medieval.

Fondurile europene accesate pentru noul proiect vor fi folosite și pentru înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă și pentru recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În proiect mai este inclusă și refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural și a unui nou sistem video în întreg castelul. Ridicat în secolul al XV-lea de familia lui Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor se numără printre cele mai reprezentative construcții din România, ale epocii medievale. În prezent, mai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului. Proiectul actual de restaurare, în valoare de circa cinci milioane de euro – fonduri europene, vizează reabilitarea spațiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuința sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboșarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urșilor, Bastionul munițiilor, Galeria suspendată și Turnul Nje Boisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
castelul corvinilor
fonduri europene