Borsecul își va tripla capacitatea de cazare în trei ani. Cei mai mulți investitori sunt din Republica Moldova, Ungaria și Israel

Borsecul își va tripla capacitatea de cazare în trei ani. Cei mai mulți investitori sunt din Republica Moldova, Ungaria și Israel

Sursa foto: Agerpres

Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 14 mar 2016

De la 168 de locuri de cazare în 2008, Borsecul a ajuns acum să poată găzdui 700 de turiști. În următorii trei ani, primarul localității estimează că stațiunea va ajunge la o capacitate de 2.500 de locuri de cazare. 70% din acestea vor fi deținute de investitori străini care deja au cumpărat terenuri în zonă, cei mai mulți fiind din Republica Moldova, Ungaria și Israel.

Istvan Horvath, proprietarul agenției de turism Imola Tours din Ungaria, lucrează de câteva zeci de ani cu turoperatorii români, care trimit prin intermediul lui turiști români la Budapesta. Cu ani în urmă a cumpărat o vilă la Borsec, pe care a renovat-o. După ce a inaugurat Villa Bella Borsec, cu 16 camere, Horvath a mai construit alături o casă din bușteni, cu trei camere transformate în saune și jacuzzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Istvan Horvath afirmă că mai are planuri de investiții în stațiune. "Urmează să mai cumpăr două vile și să le refac, acum sunt în negocieri.  Una e cu 14, alta e cu nouă camere", a spus el, pentru Profit.ro. Omul de afaceri maghiar a adăugat că în stațiune vin, în principal, turiști români, moldoveni, dar și unguri și germani.

Mik Josef, primarul orașului Borsec, povestește că în 2008 erau doar 168 de locuri de cazare, iar acum sunt 700, în pensiuni și hoteluri. Cândva au fost 6.000 de locuri, înainte de 1989. După ce s-a privatizat turismul românesc, cele mai multe vile din Borsec au rămas în paragină. Mik spune că drumurile și infrastructura au fost reparate cu bani europeni, iar în 2010 a început construcția unui complex de schi, care a revigorat turismul din zonă. În stațiune urmează să fie inaugurat, anul viitor, un centru balnear cu spa și bază de tratament, care va putea găzdui 1.000 de persoane pe zi vara și 700 iarna. Investiția este estimată la 7 milioane de euro, iar banii provin dintr-un credit și de la bugetul local.

ANT: Turoperatori care au renunțat să trimită germani în Egipt, Tunisia și Turcia, interesați de turismul românesc de aventură și sănătate CITEȘTE ȘI ANT: Turoperatori care au renunțat să trimită germani în Egipt, Tunisia și Turcia, interesați de turismul românesc de aventură și sănătate

"Anul trecut am avut două licitații, iar acum, în martie, organizăm încă una pentru atribuirea în concesiune a 20 de parcele, pentru construirea de pensiuni. Deja sunt unii care au venit cu proiectele și sunt șanse să ajungem, în câțiva ani, la 2.500 de locuri", a afirmat primarul. În această vară un investitor irlandez va inaugura o pensiune cu 63 de camere, de patru stele, în a cărei achiziție și renovare a investit în jur de o jumătate de milion de euro. Irlandezul a mai cumpărat un imobil în zonă, pe care urmează să îl renoveze.

Tot în acest an va fi dată în funcțiune o altă vilă, cu 13 camere, cu un proprietar din Republica Moldova. Acesta nu este singurul investitor din țara vecină care a cumpărat loturi de teren și va începe să construiască. Mik spune că sunt deja 35 de proprietari din Republica Moldova, care au luat clădiri și terenuri și unii au încep să lucreze la renovare. Pe lângă aceștia, au ajuns în stațiuni și investitori unguri. Sunt deja doi cetățeni unguri care au cumpărat luat loturi de 2.000 de metri pătrați, unde vor să construiască două pensiuni, una cu 23 de camere și alta cu 26.

Primarul mai spune că pe lângă unguri și moldoveni, și israelienii au început să cumpere vile și terenuri în Borsec. El estimează, după rimul în care se lucrează la construcții și renovări, că stațiunea va ajunge în trei ani la 2.500 de locuri. "Sper ca măcar 30% din ele să fie deținute de investitori autohtoni", a mai spus primarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
borsec
investitii
straini