Boom-ul turismului a dus la creșterea numărului de persoane fără adăpost în Spania. "Respiră ușurat în timp ce își instalează patul în noul său apartament, după 3 ani în care a dormit într-o cameră din spatele unui teatru."

Boom-ul turismului a dus la creșterea numărului de persoane fără adăpost în Spania. "Respiră ușurat în timp ce își instalează patul în noul său apartament, după 3 ani în care a dormit într-o cameră din spatele unui teatru."
scris 11 iul 2024

Francisco Carrillo respiră ușurat în timp ce își instalează patul în noul său apartament din Madrid, furnizat de o organizație caritabilă, după trei ani în care a dormit într-o cameră din spatele unui teatru, transmite Reuters.

Acest pensionar în vârstă de 62 de ani a descoperit că nu își mai permite să plătească chiria în capitală, după ce s-a mutat aici din Jaen, sudul Spaniei, pentru a fi tratat de cancer la esofag. „Diseară voi dormi ca un bebeluș”, spune Carrillo.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România și achiziționează sediul din România al UiPath
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Carrillo este doar unul dintr-un număr din ce în ce mai mare de spanioli care au fost scoși de pe piața imobiliară pe fondul lipsei de locuințe sociale și al reglementărilor care descurajează închirierea pe termen lung. Situația a fost agravată de un boom al închirierilor de locuințe în scopuri turistice pe platforme precum Airbnb și Booking.com, ceea ce a dat naștere la proteste în ultimele săptămâni, scrie Agerpres.

Potrivit statisticilor oficiale, procentul persoanelor fără adăpost din Spania a crescut cu 24% începând din 2012, până la 28.000 de persoane, în timp ce un raport al Băncii Spaniei arată că 45% dintre persoanele care trăiesc în locuințe închiriate sunt supuse riscului de sărăcie și excluziune socială, cel mai ridicat procent din Europa.

Comisia Europeană estimează că numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ în întreaga Europă în ultimul deceniu însă în cazul Spaniei problema este mascată de faptul că tinerii aleg să trăiască alături de părinți pentru o perioadă mai lungă de timp.

Peste 60% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani trăiesc în casa părintească iar Spania a avut cea mai puternică creștere a ratei tinerilor care trăiesc cu părinții dintre marile economii europene între 2008 și 2022. Locuințele sociale reprezintă doar 1,5% din totalul locuințelor din Spania, față de o medie europeană de 9%.

Planurile actualului Guvern socialist prevăd construirea unui număr de 184.000 de locuințe sociale în următorii trei ani. Premierul spaniol Pedro Sanchez declara în luna mai că ar vrea ca ponderea locuințelor sociale în totalul locuințelor să se apropie de media din Europa în 2027. Însă Banca Spaniei estimează că ar fi nevoie de alte 1,5 milioane de noi locuințe pentru a atinge acest obiectiv.

Pentru a acoperi spațiul lăsat liber de stat, organizațiile caritabile se îndreaptă spre capitalul privat. De exemplu, apartamentul care i-a fost oferit lui Francisco Carrillo de organizația caritabilă Mundo Justo (O lume corectă) aparține Techo, un fond de investiții sociale care oferă locuințe spre închiriere organizațiilor caritabile care lucrează cu persoanele fără adăpost. Techo deține aproape 230 de apartamente și lucrează cu 50 de ONG-uri care percep chirii cu 30% mai mici decât prețurile de pe piață. În luna aprilie, Techo s-a listat la bursa spaniolă cu sprijinul a 33 de parteneri de afaceri, inclusiv firme globale precum EY și CBRE. Pentru investitori, Techo este o oportunitate de a-și asigura randamente și în același timp să își îmbunătățească scorurile în domeniul ESG.

Marile orașe precum Madrid se confruntă și cu migrația dinspre rural spre urban, unde sunt și locurile de muncă, spune Diego Lozano, directorul Autorității pentru locuințe. Până la 48.000 de persoane sunt pe lista de așteptare pentru o locuință socială în Madrid. Lozano spune că autoritățile din Madrid lucrează pentru a tripla stocul de locuințe sociale, până la 15.000 în 2030, dar a recunoscut că nici asta nu va fi suficient pentru a acoperi cererea.

VIDEO Cel mai mare schelet de stegosaurus, scos la licitație CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai mare schelet de stegosaurus, scos la licitație

În paralel, potrivit mai multor ONG-uri consultate de Reuters, proprietarii cer din partea chiriașilor garanții la plata chiriei pe care cei mai săraci nu le pot plăti. Alți proprietari se îndreaptă spre piața mai profitabilă a închirierilor pe termen scurt, unde nu se aplică aceleași reguli. Potrivit portalului imobiliar Idealista, oferta de locuințe care pot fi închiriate pe termen lung a scăzut cu 15% în ritm anual, în timp ce numărul locuințelor ce pot fi închiriate pe termen scurt, destinate în principal turiștilor, a crescut cu 56%.

Pensionara Carmen Cajamarca spune că a primit o scrisoare în care i s-a comunicat că are la dispoziție o lună pentru a pleca din apartamentul său închiriat din cartierul Lavapies din Madrid, după ce clădirea în care a trăit timp de 25 de ani a fost vândută unui fond din Argentina care vrea să modernizeze apartamentele pentru a le transforma în locuințe închiriate turiștilor.

„Totul este numai pentru turiști… însă noi care am trăit întotdeauna aici, unde vom trăi?”, se întreabă Cajamarca.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
turism