Catedrala Notre Dame urmează să primească vizitatori la sfârșitul anului 2024, la mai bine de cinci ani după ce turla sa emblematică și acoperișul s-au prăbușit într-un incendiu, au anunțat oficialii francezi.
Proiectul de reconstrucție de 865 de milioane de dolari a fost lansat în aprilie 2019, dar a progresat în ritmuri accelerate din cauza blocării cauzate de COVID-19, a unor descoperiri arheologice sub fundația bisericii și a unui plan de modernizare controversat, scrie artnews.com.
„Supervizarea restaurării este încredințată arhitectului Philippe Villeneuve”, a spus Biroul de Turism din Paris într-un comunicat, adăugând că „principiul general este de a reconstrui catedrala în mod identic, inclusiv turla”, scrie News.ro.
Reconstrucția a început mai serios anul trecut, după doi ani de săpături în interiorul structurii istorice pentru a se asigura că aceasta era suficient de stabilă pentru ca artizanii să-și înceapă munca.
Turla va fi reconstruită conform designului arhitectului Eugene Viollet-le-Duc, după ce președintele Emmanuel Macron a renunțat la planurile de a o înlocui.
Cu toate acestea, o renovare a interiorului catedralei a primit aprobarea Comisiei Naționale pentru Patrimoniu și Arhitectură din Franța, grupul consultativ care supraveghează proiectele de restaurare de reper, în ciuda protestelor publice. Conform propunerii, noul interior ar putea include lucrări de artă din secolele XX și XXI expuse lângă lucrările vechilor maeștri din colecția catedralei și un tabernacol reamenajat pentru a permite mai mult spațiu vizitatorilor.
Guvernul francez a plănuit inițial să redeschidă catedrala în vara anului 2024, la timp pentru Jocurile Olimpice de vară din acel an. În schimb, turiștii care vin la Paris pentru eveniment pot vizita expoziția recent deschisă „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului”, într-o galerie subterană de lângă catedrală. Expoziția este dedicată procesului de reconstrucție în desfășurare, evidențiind priceperea celor 1.000 de artizani din echipa de restaurare. Planul prevede materiale adecvate perioadei pentru a reconstrui structura, care include cherestea din 1.000 de copaci de 150 de ani pentru „Pădure”, așa cum este cunoscut acoperișul de 800 de ani.
„Revenirea turlei pe cerul Parisului va fi, după părerea mea, simbolul pentru câștigarea bătăliei de la Notre Dame”, a declarat Jean-Louis Georgelin, generalul de armată care supraveghează proiectul de restaurare, pentru Associated Press.