Turcii vor fi nevoiți să ieftinească vacanțele pe litoral cu 20-30% dacă turiștii ruși vor renunța de anul viitor la această destinație. După ce forțele aeriene turce au doborât marți un avion rusesc, Vladimir Putin a decretat mai multe măsuri economice împotriva Turciei, printre care și anularea zborurilor charter către litoralul turc și eliminarea acestei destinații din ofertele agențiilor rusești. Măsura va duce, potrivit ANAT, la ieftinirea litoralului turcesc cu până la 30%, de care vor profita și turiștii români.
Statisticile turce arată că anul trecut au ajuns în această țară aproape 4,5 milioane de turiști ruși, care au generat venituri de aproximativ 4 miliarde de dolari. Din cei 40 de milioane de turiști care ajung anual în Turcia, rușii ocupă locul I ca număr și cheltuieli.
"Deja doi turoperatori ruși au anunțat oficial că nu vor mai opera pe Turcia. Dacă piața rusă va scădea pe Antalya, românii au o mare șansă să meargă în această destinație la tarife mult mai mici", a declarat pentru Profit.ro Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și proprietarul agenției de turism Paralela 45, unul dintre cei mai importanți operatori de chartere din România pe destinații precum Turcia sau Grecia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El estimează că turcii vor fi nevoiți să scadă, de anul viitor, tarifele cu minim 20-30% în încercarea de a atrage alți turiști cu care să umple golul lăsat de ruși.
Burcea spune că și în acest an a scăzut numărul rușior cu 6-8%, din cauza situației tensionate din Ucraina și a situației economice din Rusia, care a dus la devalorizarea rublei. Chiar și cu o scădere de o singură cifră venită din partea rușilor, piața turcă a acuzat dureri grave.
Un sejur in Turcia, mai ieftin, poate costa în mai 500 de euro la un hotel modest de cinci stele, dar poate ajunge in vârf de sezon la 2.000 de euro. În medie, un hotel bun de cinci stele, all inclusive, costă în jur de 1.000 de euro.
Românii pot profita, astfel, de această situație, care va duce la scăderea prețurilor. Pe de altă parte, dacă în Turcia se vor extinde conflictele și destinația va fi considerată nesigură, mulți turiști vor renunța să-și facă vacanțele acolo, în ciuda reducerilor consistente de tarife.
"Pe fondul acestor probleme, ANAT estimează o reîntoarcere a românilor pe litoralul românesc. Pe de altă parte, dacă acești ruși nu vor mai merge în Turcia, ne vor bloca Grecia, iar tarifele acolo ar putea să crească anul viitor", mai spune Alin Burcea.
Din datele ANAT, în jur de 100.000 de români merg în fiecare an cu zboruri charter pe litoralul turcesc, iar pe plajele din Grecia ajung de două ori mai mulți.
Aviația militară din Turcia a doborât marți un avion de război rusesc SU-24 care a violat spațiul aerian al țării la granița cu Siria, ignorând avertizările oficialilor turci.
Piloții avionului rusesc au reușit să se catapulteze înainte ca aparatul să se prăbușească. Ministerul rus al Apărării a confirmat că avionul doborât aparținea armatei ruse, însă a negat că acesta ar fi încălcat spațiul aerian al Turciei.