Peste 2.000 de camere din hotelurile de la mare vor trece la regimul all inclusive anul viitor, toate în stațiunile din sud, mărind astfel capacitatea de cazare în astfel de structuri pe litoral cu mai mult de 65%, a declarat joi, pentru Profit.ro, Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
În momentul de față, sunt 3.000 de camere în structurile all inclusive de pe litoral, majoritatea în Mamaia, Năvodari și Eforie Nord, potrivit datelor ANAT. "Pentru anul viitor agențiile au fost anunțate deja că mai mult de 2.000 de camere din hotelurile din sud vor trece de la sistemul normal la all inclusive", a spus Marin.
Cele mai multe dintre acestea sunt în Venus, în hotelurile din grupul Mera, cărora li se adaugă și hotelurile Afrodita din Venus, Cleopatra din Saturn, Olimpic, dar și Capitol din Jupiter. În plus, la complexul Steaua de Mare din Eforie Nord se va da în folosință un număr de camere din cel de-al treilea hotel, aflat în curs de renovare. Celelalte două hoteluri din complex au fost deja renovate și funcționează de anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"A crescut cererea de litoral în ultimii ani, iar structurile all inclusive sunt cele mai căutate. Din punct de vedere al agențiilor de turism, suntem foarte mulțumiți că se dezvoltă acest sistem, pentru că facem cam același efort ca pentru hotelurile clasice, dar vindem dublu, valoarea pachetelor fiind mare", a afirmat șeful ANAT.
O cameră la all inclusive, pentru șase nopți, a fost vândută, în această vară, cu un preț mediu de 550 de euro, în timp ce în hotelurle clasice media pe cameră, pentru o săptămână, nu a depășit 270-280 de euro.
El spune că, pentru a trece la all inclusive, un hotel trebuie să facă investiții, deoarece este nevoie de schimbări majore atât în infrastructura de agrement, cât și în partea de bucătărie.
"Probabil că acesta este motivul pentru care nu trec atât de mulți la all inclusive: le este teamă că odată cu schimbarea să nu aibă cheltuieli mai mari cu investițiile. Dacă hotelul este reabilitat complet, investiția în trecerea la all inclusive depășește, probabil, 100.000-200.000 de euro", apreciază Aurelian Marin.
Acesta a adăugat că un hotel all inclusive este mai profitabil decât unul care funcționează în sistem normal.
Pe litoral au ajuns în această vară aproximativ 1,8 milioane de turiști, dintre care 1-2% au fost străini. O parte importantă dintre cei cazați la all inclusive sunt turiști români care în anii trecuți mergeau în Bulgaria pentru acest tip de vacanță.