ANAT despre Fondul de Garantare din turism: Industria e iritată că nu se mai înființează odată

ANAT despre Fondul de Garantare din turism: Industria e iritată că nu se mai înființează odată
scris 10 iun 2018

Agențiile de turism se arată ”iritate” de faptul că înființarea Fondului de garantare din turism întârzie și că autoritățile nu au luat încă nicio decizie privind garantarea pachetelor turistice. Alin Burcea, primvicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), a declarat pentru News.ro că guvernului ar trebui să-i pese de acest proiect important în turism și că până acum nu s-a ajuns la nicio concluzie, în urma discuțiilor cu ministerul de resort.

”Acum suntem într-un impas, o tot lungim și nu ajungem la nicio concluzie, din păcate. E anormal ce se întâmplă. Guvernul ar trebui să fie cel căruia îi pasă de acest proiect. Din câte știu, începe infringementul pe 1 iulie, noi ne-am văzut cu cei de la Ministerul Turismului de câteva ori, dar nu am primit niciun feedback. Eu, ca prim-vicepreședinte al patronatului ANAT, dar și ca proprietar de agenție de turism de 25 de ani, cred că aceast problemă trebuie odată rezolvată, iar banii turiștilor asigurați”, a declarat pentru News.ro Alin Burcea, care este totodată proprietar al touroperatorului Paralela 45.

Urmărește-ne și pe Google News

El afirmă că industria este iritată din cauză că problema înființării acestui proiect privind fondul de garantare din turism ”nu se mai rezolvă odată”.

Jumătate din cererile de cazare în România sunt pentru familii cu copii CITEȘTE ȘI Jumătate din cererile de cazare în România sunt pentru familii cu copii

”Pe noi, asociația ANAT, ne preocupă această măsură, de asigurarea banilor în turism, de șapte ani deja. Se trezește breasla și nu se trezește Guvernul. Acum doi ani, noi am venit cu un proiect de act normativ prin care propuneam patru modalități de garantare: fond, asigurare, cash colateral și scrisoare de garanție bancară. Acum s-a ajuns la concluzia că ideea de a avea numai un fond nu este benefică. Noi am cerut ca în primul an să garantăm până la o pagubă de 500.000 euro, în al doilea an să ajungem la 1 milion euro și apoi să creștem treptat și să ajungem la un capital de 10-20 milioane euro în acest fond și să garantăm nelimitat”, afirmă Burcea.

El menționează că oficialii de la Bruxelles spun că pachetele turistice trebuie garantate nelimitat încă de la început, dar, economic vorbind, acest lucru nu este posibil.

”Noi am mai propus ca la intrarea în fond, orice companie să cotizeze cu câte 2.000 euro, capital inițial. Înmulțit cu 2.500 agenții, câte sunt licențiate în prezent, ar însemna un capital de 5 milioane euro în fond. Ulterior, urma să cotizeze cu un procent de 0,1-0,2% din fiecare pachet și se strâgeau alți bani”, subliniază oficialul ANAT.

De asemenea, agențiile de turism mai cer TVA diferențiată de 9% la toate serviciile oferite.

”Am vorbit și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, despre acest subiect. Dânsul spune că la Bruxelles există o anexă unde nu apar agențiile de turism. Problema trebuie pusă pe agenda președinției României”, spune Burcea.

viewscnt
Afla mai multe despre
anat
fondul de garantare
turism
alin burcea