Tranzacție: Axel Johnson achiziționează La Fântâna de la fondul de investiții suedez Oresa

Tranzacție: Axel Johnson achiziționează La Fântâna de la fondul de investiții suedez Oresa
scris 1 nov 2024

Grupul Axel Johnson, afacere de familie suedeză, achiziționează, prin intermediul uneia dintre firmele sale, cu sediul la New York, compania românească La Fântâna, unul din principalii furnizori pe piața soluțiilor de apă din Europa Centrală și de Est, de la fondul de investiții suedez Oresa.

Grupul Axel Johnson este o companie suedeză de familie, axată pe investiții în diferite domenii, condusă acum de a patra și a cincea generație de proprietari de familie, relevă datele analizate de Profit.ro. Își are originile în compania comercială A. Johnson & Co, fondată în 1873.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Mihai Fugarevici, director Stada, după ce a lansat în România prima fabrică de medicamente de la zero în ultimii 30 ani: Vom produce anul viitor la Turda cel puțin 50 milioane cutii medicamente; mă aștept să apară noi fabrici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Mihai Fugarevici, director Stada, după ce a lansat în România prima fabrică de medicamente de la zero în ultimii 30 ani: Vom produce anul viitor la Turda cel puțin 50 milioane cutii medicamente; mă aștept să apară noi fabrici

Grupul suedez include mai multe companii, inclusiv Axel Johnson Inc având sediul în SUA, prin care cumpără acum La Fântâna, cu vânzări anuale cumulate de peste 10 miliarde euro, având circa 27.000 de angajați.

La Fântâna va face parte din Kinetico Inc., compania AJI specializată în soluții de apă, și va contribui la extinderea cu noi produse, servicii și acces la noi regiuni geografice.

În ultimii 15 ani, veniturile companiilor din România au crescut de 6,5 ori. Profiturile lor s-au majorat de 10 ori CITEȘTE ȘI În ultimii 15 ani, veniturile companiilor din România au crescut de 6,5 ori. Profiturile lor s-au majorat de 10 ori

Înființată în anul 2000 de Cristian Amza, La Fântâna furnizează soluții de apă și cafea pentru sectorul comercial, de birouri și rezidențial. Compania, cu 1000 de angajați, își desfășoară activitatea în România și Serbia, având propriile surse de apă, fabrici de îmbuteliere și centre de service.

În 2023 a avut afaceri dde 269,1 milioane lei și un profit net de 11,9 milioane lei, cu aproape 1.000 de angajați.

Fondul suedez de investiții Oresa a preluat în 2016 un pachet de 92% din acțiunile La Fântâna, deținut atunci de polonezii de la Innova Capital. Acordul a marcat întoarcerea suedezilor în structura acționariatului La Fântâna, la zece ani după ce au vândut-o către Innova Capital.

În toamna anului 2016, la scurt timp după preluarea de către Oresa, La Fântâna a intrat pe piața apelor îmbuteliate la 0,5 litri cu La Fântâna – Apă de izvor.

În 2021, La Fântâna a cumpărat firma Jacon Tex din Reghin, care a primit de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) licența de concesiune pentru exploatare a apei minerale naturale necarbogazoase (plate) în perimetrul Șeștina (județul Mureș).

Inginerii - unii dintre cei mai căutați specialiști de pe piața muncii din România. Salariile oferite CITEȘTE ȘI Inginerii - unii dintre cei mai căutați specialiști de pe piața muncii din România. Salariile oferite

Axel Johnson Inc. deține și operează un grup diversificat de companii care furnizează produse și servicii de înaltă inginerie unui spectru larg de industrii. 

La Fântâna este un furnizor major de servicii de aprovizionare cu apă în sistem watercooler și purificator pentru companii și segmentul rezidențial din Europa Centrală și de Est. Grupul are o poziție cheie în România și Serbia pe aceste servicii, precum și pe cel al furnizării de cafea pentru companii, prin brandul KAFUNE.

viewscnt
Afla mai multe despre
la fântâna
apa
axel johnson