Oferta de spații noi de birouri de clasă A livrate anul trecut în București a fost absorbită aproape în totalitate de cerere, 90% din suprafața finalizată anul trecut fiind deja închiriată.
Aproximativ 70% din cererea totală de spații de birouri a fost reprezentată de cererea netă, din care sunt excluse tranzacțiile de tipul reînnoiri/renegocieri, iar cererea totală a depășit pragul de 350.000 metri pătrați, fiind cu 30% mai mare comparativ cu 2015 și cu 22% mai mare față de anul 2014, arată raportul CBRE privind piață de birouri din 2017.
Cererea nouă de spații de birouri pe piața imobiliară din Capitală, care cuprinde intrările noi pe piață, extinderile companiilor cu divizii noi și extinderea de spațiu) a reprezentat 28% din cererea totală, mai indică raportul CBRE. Astfel, au fost create peste 10.000 de noi locuri noi de muncă în 2017, în București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai active zone din punct de vedere al cererii de spații de birouri au fost zona de Nord (29%), Pipera (26%), Vest (16%), Central Business District - 15% și Centru - 14% iar cererile au venit cu precădere din sectoarele IT (48%), producție industrială și energie (16%) și Financiar– 11%.
„Din analizele noastre, cererea se mută către zonele în care se livrează clădiri de birouri. Cel mai bun exemplu este ING Bank, care a deschis zona Expoziției/ Poligrafiei, unde a semnat apoi și PwC. Putem să estimăm că urmează o cerere record în zona Expoziției/ Poligrafiei, dat fiind că aici sunt anunțate patru proiecte care vor atrage peste 16.000 de angajați până în 2020. Astfel, orașul se dezvoltă în toate zonele de business”, a declarat Alina Calciu, Head of Advisory&Transaction Services, Occupiers, Office, CBRE.
Datele CBRE mai indică faptul că 20% din suprafața totală de spații de birouri estimată a fi livrată pentru 2019 este pre-închiriată. Atunci vor fi livrate proiectele Business Garden Bucharest, dezvoltat Vastint România, Timpuri Noi Square – a treia clădire, dezvoltată de asemenea de Vastint România, Equilibrium – prima clădire, dezvoltat de Skanska, The Bridge, clădirea a doua, dezvoltată de Forte Partners, Oregon Park – clădirea C și Expo Business Park, dezvoltate de Portland Trust.
Rata de neocupare este de 9%, în scădere de 0.9% față de trimestrul al treilea din 2017 și de 2.7% față de trimestrul al patrulea din 2016. Cea mai mică rată de neocupare în București este în zonă de Nord cu 5%, urmare a creșterii numărului de tranzacții în această zonă. Pentru clădirile de clasă A, rată de neocupare este de 5%, aproximativ la jumătate față de rată de neocupare a clădirilor de clasă B, respectiv12.5%. Chiria prime și randamentul clădirilor de birouri au rămas constante în 2017, la nivelurile de 18.5 euro/mp și respectiv 7.5%.