Șantierul Naval Constanța (ȘNC) a încheiat, vineri după-amiază, un acord de asociere cu Naval Group din Franța pentru a participa la procesul de achiziție al programului de corvete multifuncționale lansat de Guvernul României. Conducerea ȘNC susține că prin această asociere Forțele Navale Române vor fi înzestrate cu o tehnologie avansată pentru lupta pe mare, în cazul în care asocierea va câștiga procedura de licitație.
Reprezentanți ai Naval Group și ambasadoarea Franței în România, Michèle Ramis, au efectuat vineri după-amiază, o vizită pe Șantierul Naval Constanța, la finalul căreia a fost încheiat un acord de asociere, prin care Șantierul Naval și Naval Group vor participa împreună la procedura de licitație pentru atribuirea programului de corvete multifuncționale, arată news.ro.
Directorul general al Șantierului Naval Constanța, Radu Rusen, a declarat jurnaliștilor că această asociere are drept scop înzestrarea Forțelor Navale Române cu o tehnologie avansată pentru lupta pe mare.
“Consider că asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța pentru programul de corvete este un proiect economic major care implică cele două țări, care va face posibil ca Forțele Navale Române să dispună de o tehnologie avansată pentru lupta pe mare. Vorbim de o tehnologie de ultimă generație, proiectul Naval Group este de fapt ultimul proiect de corvete lansat în piața mondială, este cel mai modern, are caracteristici foarte performante. Credem că prin realizarea acestui proiect împreună în România vom avea de câștigat atât noi ca șantier, pentru că vom avea acces la tehnologie de înaltă calitate, dar și Forțele Navale Române pentru că ar putea avea niște corvete de înaltă performanță, adaptate cerințelor din zona Mării Negre, care știm că este expusă la riscuri deosebite în această perioadă”, a declarat directorul Șantierului Naval Constanța.
Ambasadoarea Franței în România, Michèle Ramis, a declarat, la rândul său, că cele două țări au un parteneriat strategic de peste zece ani, care acoperă mai multe domenii, inclusiv cel al apărării. Ea a menționat că în urma acestui acord de asociere câștigurile sunt de ambele părți.
“Ceea ce s-a întâmplat astăzi este concretizarea intenției de cooperare între un actor francez din domeniul naval, campionul lumii în domeniul naval și Șantierul Naval din Constanța, pentru a fi capabili să depunem împreună o ofertă în vederea unei cooperări industriale pe termen lung care vizează construirea, aici, în România, a unor nave și transfer de tehnologie, crearea de locuri de muncă și capacități de export. Aici se naște o operațiune de care beneficiază ambele părți și acest proiect are tot sprijinul guvernului francez și de aceea eu sunt aici”, a afirmat Michèle Ramis.
Guvernul a aprobat în februarie o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite și dotate la un șantier naval din România.
Conform unui comunicat al MApN, actul normativ stabilește condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru și a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite și dotate la un șantier naval din România, precum și a suportului logistic inițial.
Prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO și UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilității cu alte capabilități militare similare ale statelor membre UE și NATO, participarea statului român la dezvoltarea și susținerea bazei industriale și tehnologice europene de apărare, fondată pe capacități, competență și competitivitate, scurtarea lanțului de aprovizionare, protecția informațiilor sensibile.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, declarase tot în luna februarie, la Constanța, că își dorește ca acest contratc să poată fi semnat până la sfârșitul anului.