Foarte multe industrii care se redefinesc, de exemplu industria auto nu va mai fi ce a fost cândva, de la apariția mașinilor electrice, la fel industria de IT se modifică odată cu apariția Inteligenței Artificiale, zona de banking se modifică odată cu apariția cryptomonedelor și a variantelor alternative, dar și agricutura, a declarat Rudolf Vizental, CEO și co-fondator al ROCA Investments, pentru News.ro. Acesta apreciază că 2024 este mai bun decât anul trecut, dar va fi un an dificil.
”Sunt semne că anul acesta este mai bun decât anul trecut, mă refer în special la cele două sectoare în care noi suntem activi (agrifood și industrie, n.r.). România este foarte conectată la ce se întâmplă în Europa, în special în Europa de Vest. Și atunci deciziile de la noi sunt importante, dar nivelul european este mult mai important, trebuie să gândim global, fiindcă modificările care ne impactează vin de la acel nivel. Și sunt foarte multe industrii care se redefinesc. Industria auto nu va mai fi ce a fost odată cu apariția mașinilor electrice, industria de IT se modifică odată cu apariția Inteligenței Artificiale, zona de banking se modifică odată cu apariția cryptomonedelor și a variantelor alternative. La fel și agricultura se modifică prin toate aceste efecte cumulate care creează noul context. Distribuția se modifică, activitatea de distribuție logistică. Important în aceste momente este viteza cu care te adaptezi la noile realități, să înțelegi cum se reașează aceste realități în economia viitorului. Va fi un an dificil și acest an 2024. Faptul că este an electoral din punctul nostru de vedere este mult mai puțin important, fiindcă România depinde foarte mult și de ce se întâmplă în afară. Mai grav pentru noi este că Germania trece printr-o situație foarte dificilă, fiindcă noi oarecum ne luăm oxigen și din acea zonă. Și atunci ceea ce se întâmplă aici, chiar dacă are conotații negative, nu are același impact ca și modul în care sunt afectate celelalte economii din Europa de Vest”, a declarat Rudolf Vizental, CEO și co-fondator al ROCA Investments.
Întrebat dacă redefinirea acelor industrii este un lucru pozitiv sau negativ, acesta a răspuns că orice schimbare are și o componentă bună și una rea.
Potrivit acestuia, ce se întâmplă în Germania deja se răsfrânge și în economia românească de un an-doi. În Germania, cel mai mult a fost afectat sectorul de automotive. Economia germană a intrat în recesiune din primul trimestru al anului 2024.
”Este foarte important să înțelegem contextul global, nu doar să gândim local și ca și cum am fi o insulă izolată, deoarece pe noi ne impactează tot ce se întâmplă inclusiv pe lanțul de aprovizionare din China, modul în care China are o expansiune fulminantă în ultimii ani, modul în care suferă economiile din vest și cum reușim să facem un echilibru între aceste două realități”, a adăugat el.
ROCA Investments, companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creștere față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an. Valoarea de piață a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înființare până la finalul anului 2023. În contextul unui an dificil, marcat de instabilitate și multiple provocări, ROCA Investments a generat un randament al portofoliului de 6,63%.jj
CITEȘTE ȘI FOTO Bosch inaugurează a doua clădire de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj, investiție de 21 milioane euro”Noi ne definim ca un manager de investiții și managerul de investiții este acela care gestionează banii altora și are o responsabilități suplimentare, are autorizări suplimentare. Una din aceste responsabilități este să vorbească transparent despre rezultate. Ne-am focusat pe anumite sectoare, care chiar dacă sunt afectate de ciclicitățile economice, am învățat să fim mult mai rezilienți la momentele de dificultate și să ne adaptăm mai repede”, a precizat el.
Compania deține, ca acționar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcții și agricultură) și un portofoliu de participații minoritare în cinci companii românești.
Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operațional de 12 milioane euro și oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel național. De-a lungul celor șase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacții și a realizat două exit-uri semnificative.
ROCA Industry, holdingul de materiale de construcții, a fost recent admis la tranzacționare pe piața reglementată a BVB. Acesta acumulează un portofoliu de 9 companii active pe piața regională și are o capitalizare de aproximativ 50 de milioane de euro, pregătindu-se să devină un jucător de referință pentru relansarea industriei românești de construcții.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Companiile românești Vertical Digital și Sons of Coding, cumpărate de Eleco pentru 1,5 milioane euroHoldingul ROCA AGRI RDF și-a extins portofoliul cu un IFN destinat finanțării fermierilor, iar la nivel de business, cifra de afaceri a crescut la 183,7 de milioane de euro în 2023, comparativ cu 156,4 de milioane euro în 2022. Această creștere demonstrează adaptabilitatea și capacitatea de a naviga cu succes prin condiții de piață dificile.
În plus, ROCA Investments deține și un portofoliu de partic
ipații minoritare în 5 companii care au capacitatea de a-și dubla performanța în următorii doi ani. Acest segment a generat rezultate notbile, inclusiv evoluția accelerată a companiei Ensys, specializată în sisteme fotovoltaice, cu o creștere de patru ori a cifrei de afaceri față de anul anterior, atingând 137 milioane de euro în 2023.