Uniunea Europeană respinge cenzurarea produselor vegetale. Lactatele alternative vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”

Uniunea Europeană respinge cenzurarea produselor vegetale. Lactatele alternative vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”
scris 28 mai 2021

Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană au respins Amendamentul 171, o reglementare alimentară apreciată ca ostilă mediului și considerată ca fiind un atac asupra sustenabilității de către aproape jumătate de million de consumatori care au semnat o petiție lansată de ProVeg Internațional. 

Demersurilor ProVeg s-au alăturat ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF și Greta Thunberg, companii producătoare de alimente pe bază de plante precum Upfield, Oatly, Nestle și Alpro. Acestea s-au angajat într-o luptă pentru sustenabilitate și împotriva cenzurii produselor alternative lactate pe bază de plante.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Implicațiile Amendamentului 171 ar fi presupus interzicerea următoarelor aspecte:
• Folosirea pentru laptele vegetal a formatelor de ambalare cunoscute, cum ar fi cutia de carton, sau blocarea pachetelor de margarină pe bază de plante.
• Prezentările vizuale ale alimentelor pe bază de plante, dacă ar putea fi considerate că „evocă” sau „imită” lactatele - de exemplu, o imagine a unui vârtej lăptos pe un pachet de băutură de ovăz.
• Afirmațiile științifice care compară alimentele pe bază de plante cu produsele lactate, de exemplu, „jumătate din emisiile de carbon rezultate din producția untului din lapte”, în toate comunicăriile, inclusiv în mediile digitale și sociale.
• Informații esențiale despre alergeni, cum ar fi „nu conține lapte;”
• Termeni descriptivi utili, cum ar fi „cremos”, „untos”, „utilizare ca smântână de gătit” sau „alternativă vegană la iaurt”.

Decizia instituțiilor UE recunoaște însă nevoia creșterii alimentației sustenabile prin produse vegetale. Astfel, lactatele alternative vegetale pot folosi în denumire termeni precum „lapte”, „unt”, „brânză” și „iaurt”.

„Aceasta este o victorie a bunului simț. Cetățenii, industria și experții s-au exprimat și UE a ascultat. Ar fi absurd să se cenzureze produsele pe bază de plante și în același timp să li se spună consumatorilor să treacă la o dietă pe bază de plante. Imaginați-vă cenzurarea mașinilor electrice sau a hârtiei reciclate. Salutăm claritatea de viziune a UE manifestată în condiții de presiune imensă din partea unor interese nesăbuite asupra mediului, a declarat Jasmijn de Boo, vicepreședinte, ProVeg International. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
produse vegetale